Фермери працюють у важких умовах та добиваються єдиного податку
Церковне благословення на гарний урожай фермери отримали. Бажають і державного. Щоправда, нині — це лише мрії. Продовжують працювати в жорстких умовах: наплив контрабанди, заплутане оподаткування, проблеми зі збутом вирощеного.
— Дрібний сільськогосподарський сектор, тобто особисто селянські господарства, не мають законодавчої бази для існування, — зазначає голова Рівненської обласної асоціації фермерів та приватних землевласників Дмитро Українець. — Вони виживають в умовах контрабандних поставок, звертаємося про переведення фермерів на єдиний податок. Також є питання з організацією збуту, роботу проводять на державному рівні, але хотілося, щоб вона йшла активніше. Сьогодні на сільськогосподарську продукцію ростуть ціни дуже повільно, а під час жнив — узагалі падають. У цей же час, вартість товарів промисловості, маю на увазі пальне, мастила, запчастини — зростає. Фермери працюють, орють землю, вирощують свиней, доять корів, але ситуація така, яка є.
Олександр Лапчук господарює на Здолбунівщині вже 20 років. Він один із перших заснував фермерське господарство.
— Починав із шести гектарів, тоді більше не дали. Я працював в органах, то сказали, що міліціонеру більше не треба, цього вистачить, — пригадує початки свого аграрного бізнесу фермер Олександр Лапчук. — Тепер, разом із сином, в обробітку маємо тисячу два гектари. З кожним роком господарювати все важче й важче. Вирощували цукровий буряк, купили три роки тому комбайн за півмільйона гривень, але потім у такі умови загнали, що вирощувати його стало невигідно. Одного року ціна була 230 гривень за тонну, а наступного — 150. Нам ще й квоту дали. Виростили шість тисяч тонн буряка, продати його не могли через обмеження, ледь через Київ збули. На кожній тонні втратили 80 гривень. А помножити це на шість тисяч тонн — набіжить 480 тисяч гривень. І з визначенням цукристості теж не все добре, її визначають на підприємстві, яке переробляє цукровий буряк. Я ще тоді казав, що умови, які почали диктувати, невигідні нікому. От тепер і завозять до нас цукор на продаж, і продають майже по 10 гривень за кілограм.
Тепер батько з сином вирощують овочі, зернові, ріпак, кукурудзу.
— Цього року кукурудза вродила, то так більш-менш. А так вирощуємо все. От я на власному прикладі скажу: ми ж як сліпі котенята з кутка в куток бігаємо, щоб вижити. Немає певності у завтрашньому дні, немає стабільності. Взяти на прикладі вирощування свиней. Торік 19 гривень кілограм живої свинини коштував, а цього року — 14 гривень, — додав Олександр Лапчук.
Дмитро Українець наголошує, що нині фермери вирощують 80 відсотків м’ясо-молочної продукції, понад 90 відсотків картоплі й овочів і половину зернових. Та якщо їхні потреби й далі ігноруватимуть, годувати українців може стати нікому.

Як відновитися після свят і повернутися до звичного харчування

Після традиційних святкових застіль чимало людей стикаються з неприємними наслідками — відчуттям важкості в шлунку, сонливістю, появою висипань на шкірі, а також зайвими сантиметрами на талії. Причиною таких змін часто стає переїдання, порушення режиму сну та вживання алкоголю.
переглядів: 324
В Україні впроваджують інклюзивний проєкт «Безбар’єрні автошколи» за ініціативи Олени Зеленської

У 2024 році в Україні стартував флагманський проєкт «Безбар’єрні автошколи», який реалізується Міністерством внутрішніх справ у межах національної ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів». Його мета — забезпечити рівний доступ до навчання в автошколах для людей з інвалідністю.
переглядів: 340
Рівненські велогонщиці вибороли срібло на чемпіонаті України з маунтенбайку

У Львові відбувся чемпіонат України з маунтенбайку, де спортсменки з Рівного гідно представили свою громаду та продемонстрували високий рівень підготовки.
переглядів: 295
Кулінарні ідеї: як оригінально використати залишки паски після свят

Після святкових застіль часто залишається чимало великодньої паски, яку вже не так охоче доїдають. Викидати ж такий запашний хліб – справжній гріх. Пропонуємо вам шість оригінальних та смачних способів перетворити черству паску на нові кулінарні шедеври, які обов'язково припадуть до смаку вашій родині.
переглядів: 329
Як позбутися прищів на спині та сідницях — просто й ефективно

Висипання — це не завжди про обличчя. Часто справжній дискомфорт приховується під одягом: спина, плечі, зона декольте, навіть сідниці. Саме ці ділянки найчастіше потерпають від акне, але чомусь про це майже не говорять. І ще рідше — ефективно вирішують.
переглядів: 723