Ми у Facebook
01.02.2010, 16:20

Солодощі від рівненських виробників зростуть у ціні

В зв’язку з різким зростанням цін на цукор вже незабаром подорожчають кондитерські вироби, заявляють експерти.
На сьогодні оптова ціна кілограму "солодкого піску" сягнула 9,5 гривні. Така тенденція, без сумніву, вплине на вартість кондитерських виробів. Про це заявляють рівненські кондитери. Зокрема, суттєво зросте в ціні карамель.

- Звісно, в різних кондитерських виробах використовується різна кількість цукру. – зазначає власник ТМ «Родина», голова правління ВАТ «Костопільський завод продтоварів» Микола КУЧЕРУК. – Однак, найбільше цукру йде саме на карамельні вироби. Так само багато цукру використовується і при виготовленні зефіру. Зрозуміло, що через такі ціни на цукор зросла собівартість таких продуктів. В свою чергу, мучні кондитерські вироби не надто подорожчають.

Про те, що в першу чергу, подорожчає карамель говорить і директор Рівненської кондитерської фабрики Валентина ПЕТРУК.

- Кондитерська галузь напряму залежить від тенденцій на цукровому ринку, адже 80-90 відсотків складових солодощів – це цукор. В карамелі, наприклад, взагалі 60 відсотків - цукор у чистому вигляді. – наголошує пані Петрук. – На одній з нарад експерти заявляли: кондитерська галузь стане вже як цукор коштуватиме 6 гривень за кілограм. А про о вже говорити зараз? Безперечно, нам доведеться зменшувати виробничі потужності, адже цукерки просто не розкуповуватимуть.

На українському ринку, зауважує Валентина Петрук, карамель рівненського виробництва не надто затребувана. Однак, переважна частина йде на експорт.

Серед причин зростання цін на цукор рівненські експерти вбачають декілька причин.

- Я думаю, це все штучно нагнітається, свідомо – під вибори. – акцентує Микола Кучерук. - Цукор на світовому ринку коштує 500 доларів за тонну. Врахуємо ПДВ та доставку – виходить близько 630 доларів за тонну. В нас же – вже зараз оптова ціна на цукор 9,50 за кг. Це чистої води спекуляції. Побачите, як ціни на цукор відразу почнуть спадати після виборів.

Політичну складову у ситуації на цукровому ринку вбачає і Валентина Петрук.

- Та в нас куди не глянь – одна політика! Економіки нема. Колись Україна цілу Росію годувала. А тепер що? З 184 цукрових заводів залишилося лише 65.

Втім, зауважує директор Рівненської кондитерської фабрики, проблема ще й в тому, що цьогоріч зменшилась кількість імпортованого цукру-сирцю тростяного. Більше того, наразі, за словами Валентини Петрук, фабрика отримує мішки з цукром, з датованими ярликами 2006 року. Цей цукор також коштує – 9,5 гривні за кілограм…







На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ