Якій олії надати перевагу
До речі, дев’яносто відсотків усієї олії, що реалізується, – нерафінована, акцентує доцент кафедри товарознавства та експертизи продовольчих товарів КНТЕУ Євгенія ТИЩЕНКО:
– Осад, який є в нерафінованій олії, на 95% складається з фосфатидів, які надзвичайно корисні для нашого організму. Саме з осаду виготовляють лецитин. Ще така олія чудово підійде до салатів, а от смажити на ній не варто. Для цього краще скористатися рафінованою. Хоч вона і менш багата на вітаміни, та на сковороді не пригорає та не піниться.
Між іншим, виробники часто пишуть на етикетках: “Містить вітамін Е”. Складається враження, що вони спеціально збагачують олію цим вітаміном. Та це не так. Токоферол, а це і є вітамін Е, природно міститься у соняшниковому насінні.
А от щодо холестерину – його й бути не може в олії. За своєю природою, холестерин – це стерин тваринного походження. Тільки тваринні організми, зокрема організм людини, можуть синтезувати холестерин. То “без холестерину” означає лише те, що його немає, бо його природно не може бути.
Ще одне – олія “без консервантів” – у принципі, їх там і не може бути, якщо олія виготовлена за державним стандартом, адже природним антиокислювачем є той самий вітамін Е.
До чого лише не вдаються виробники, щоб збільшити обсяги продажів своєї продукції. Тим часом, не всі знають, що термін зберігання олії за державним стандартом – невеликий.
Олія соняшникова має зберігатися, якщо вона фасована, не більше 4 місяців, а якщо вона в бочках – менше 1,5 місяця після дня виготовлення. Але на більшості упаковок ми бачимо більший термін, а виробники не декларують, завдяки чому збільшують термін зберігання.
До всього сказаного, часто на етикетках пишуть – “екологічно чиста олія”. Між іншим, в Україні географічно не визначена екологічно чиста територія. Цю фразу дуже люблять сучасні виробники, адже у наш час екологія – модне поняття.
А ще виробники полюбляють стверджувати: олія “з добірного насіння”. Насправді, що означають ці слова, певно, не зовсім розуміють вони й самі, щось на кшталт кавових зерен. Насправді, соняшникове насіння ніхто спеціально не відбирає. Але як звучить.

Як зберегти свіжість хліба надовго

Свіжоспечений хліб із рум’яною скоринкою та ніжною, м’якою м’якушкою — справжня гастрономічна розкіш. Білий, житній чи зерновий — кожен має своїх поціновувачів. Та скільки разів ми стикалися з розчаруванням, коли вже наступного дня хліб ставав твердим і сухим?
переглядів: 300
П’ять простих налаштувань, які допоможуть смартфону працювати довше

Ми живемо в епоху, коли смартфон — не просто засіб зв’язку, а особистий помічник, навігатор, розважальний центр і навіть кишеньковий офіс.
переглядів: 305
Як розписати писанку: інструменти, техніка, орнамент

Розпис писанки — це не просто творчий процес. Це глибоке занурення у власне "я", спосіб осмислення світу і форма збереження культурної спадщини. Писанка — це не лише великодній символ, а живий код української нації, в якому переплітаються естетика, духовність і історична пам’ять.
переглядів: 305
Компенсація для роботодавців: як отримати підтримку за працевлаштування молоді

Роботодавці в Україні мають можливість отримати фінансову компенсацію за працевлаштування молодих фахівців. Про це повідомляє Державна служба зайнятості. Ініціатива спрямована на підтримку бізнесу та створення додаткових можливостей для молоді, яка лише починає свій професійний шлях.
переглядів: 328
Як перевірити масло вдома: кілька простих рецептів

Вершкове масло — постійний гість на кухні багатьох українських родин. Його цінують не лише за універсальність у приготуванні страв, а й за поживні властивості.
переглядів: 227