Ми у Facebook
04.02.2010, 00:00

Якій олії надати перевагу

Нині в Україні діє стандарт “міждержавний стандарт олія соняшникова”, введений ще 1993 року. Залежно від способу виготовлення, олія буває пресова й екстракційна, за якістю ж – рафінована, нерафінована та гідратована. Відрізняється не лише за кольором, а й за призначенням та вмістом корисних речовин.

До речі, дев’яносто відсотків усієї олії, що реалізується, – нерафінована, акцентує доцент кафедри товарознавства та експертизи продовольчих товарів КНТЕУ Євгенія ТИЩЕНКО:
– Осад, який є в нерафінованій олії, на 95% складається з фосфатидів, які надзвичайно корисні для нашого організму. Саме з осаду виготовляють лецитин. Ще така олія чудово підійде до салатів, а от смажити на ній не варто. Для цього краще скористатися рафінованою. Хоч вона і менш багата на вітаміни, та на сковороді не пригорає та не піниться.

Між іншим, виробники часто пишуть на етикетках: “Містить вітамін Е”. Складається враження, що вони спеціально збагачують олію цим вітаміном. Та це не так. Токоферол, а це і є вітамін Е, природно міститься у соняшниковому насінні.
А от щодо холестерину – його й бути не може в олії. За своєю природою, холестерин – це стерин тваринного походження. Тільки тваринні організми, зокрема організм людини, можуть синтезувати холестерин. То “без холестерину” означає лише те, що його немає, бо його природно не може бути.

Ще одне – олія “без консервантів” – у принципі, їх там і не може бути, якщо олія виготовлена за державним стандартом, адже природним антиокислювачем є той самий вітамін Е.

До чого лише не вдаються виробники, щоб збільшити обсяги продажів своєї продукції. Тим часом, не всі знають, що термін зберігання олії за державним стандартом – невеликий.

Олія соняшникова має зберігатися, якщо вона фасована, не більше 4 місяців, а якщо вона в бочках – менше 1,5 місяця після дня виготовлення. Але на більшості упаковок ми бачимо більший термін, а виробники не декларують, завдяки чому збільшують термін зберігання.

До всього сказаного, часто на етикетках пишуть – “екологічно чиста олія”. Між іншим, в Україні географічно не визначена екологічно чиста територія. Цю фразу дуже люблять сучасні виробники, адже у наш час екологія – модне поняття.
А ще виробники полюбляють стверджувати: олія “з добірного насіння”. Насправді, що означають ці слова, певно, не зовсім розуміють вони й самі, щось на кшталт кавових зерен. Насправді, соняшникове насіння ніхто спеціально не відбирає. Але як звучить.






На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ