Ми у Facebook
26.02.2010, 00:00

Вирощувати овочі в Україні дорожче, ніж завозити з-за кордону

Вирощування та зберігання овочів в Україні коштує майже стільки, скільки імпорт з-за кордону. Тому переважна більшість городини на українських ринках - зарубіжного виробництва.
Переважна більшість овочів в Україні імпортні. Вирощування своїх помідорів чи огірків коштує майже стільки, скільки придбання імпортних овочів, навіть з урахуванням транспортних витрат.

До того ж, через неналежне зберігання запаси овочів швидко псуються і не доживають до весни.

Експерт агроринку Марія Колесник пояснила, що саме через брак сучасних сховищ цього року довелося імпортувати не лише молоду картоплю, а й стару.

За імпортом овочевої продукції, традиційної для України, можна вивчати карту світу.

Картоплю завозять із восьми країн, моркву з чотирьох, цибулю із п'яти, часник із трьох, огірки та капусту з чотирьох, помідори не поступаються у позиціях картоплі - їх теж завозять із восьми країн світу.
На дефіцит продукції одразу зреагувала ціна.

Овочевим ринком опікуються лише дрібні товаровиробники. Потужні агрофірми - сіють зернові та соняшник: їх можна вигідно продати за кордон.

Даними, скільки городини імпортується, а скільки вирощується на українських землях, Мінагропром не володіє.





На правах реклами