Рівненські господині заздалегідь готують пасхальні кошики
— Тільки сьогодні усі лозові кошики по 45 гривень, — гукає продавець, демонструючи плетені кошики різних кольорів та різноманітного плетіння. — Дівчино, беріть вже, бо завтра такої ціни не буде.
Такої ціни немає й сьогодні, усміхаюся собі, бо ж через дорогу такий самий кошик середнього розміру (сантиметрів 20 у діаметрі) продають вже за 55 гривень. За 45 пропонують майже удвічі менший. Проте одразу рекламують і рушнички з набитим вітанням із Великоднем — лише за 10 гривень. Дещо кращої якості із більш вишуканим малюнком тут же, але вже за 15.
Коли є куди скласти і навіть чим прикрити, варто було б шукати й те, що має лежати у кошику. Згадую аромат домашньої ковбаски і печеного м’яса і прямую у м’ясний павільйон. Орієнтацій одразу кілька: кишка, кров (як же без кров’янки), м’ясо для запікання і м’ясо з салом для ковбаси.
— Почім ваша шиночка? — питає літній чоловік подавщицю, розглядаючи стегно на прилавку.
— Як вам, молодому й привабливому, то за 48 забирайте, - грайливо вона у відповідь.
— А як скажу, що ви молода й гарна, — жартує далі чоловік.
— Скажіть, що я молода й гарна, і беріть у мене стегно по 45, — приєднується до розмови продавщиця за сусіднім прилавком. — Я вам ще й на ковбаску м’ясця зважу. Всього по 40 гривень за кілограмчик.
Аби ковбаска не була сухою, не завадило б купити сала. Воно на ринку по 20-25 гривень за кілограм. А от кишки для ковбаси — від двох гривень. Ширші — для кров’янки — дорожчі. За них просять по 5 гривень. Кров віддають за 5-7 гривень за літр.
Готової “продукції” на ринку вдосталь. Копчений бочок, у якому й м’яса, й сала достатньо, віддають за 43-45 гривень, тоді як печену шиночку дешевше 80 не знайдете. Домашню ковбаску відпускають по 40 гривень. Господині лишається тільки викласти її на деко і в духовці запекти. Можна придбати на ринку й готову — лише по 50 гривень за кіло. До м’яса найкраще смакуватиме хрін — за 50-грамову баночку просять 6 гривень.
— Беріть, не пошкодуєте, хрін такий, що кругосвітньої подорожі не треба — аж Китай видно, — всміхається продавець. — А як ні, то беріть дамський варіант — ніжний.
Не обійтися у Пасхальному кошику і без масла. Воно нині подешевшало. У порівнянні з зимовими місяцями, замість 70 гривень за кілограм нині обмежуються 55. Чого не скажеш про твердий сир. Його ціна нижче 60 гривень не опускається.
Варто подбати й про писанки-крашанки. Яйця для них обійдуться у 8,50 за десяток фермерських та від 15 гривень — за десять домашніх яєць. Перетворити звичайні яйця на крашанки й писанки можна максимум за хвилин десять. Допоможуть у цьому харчова фарба (гривня за пакетик) та наклейки на яйця (від 3,50 до 6 гривень за сім наклейок).
Та й святковий хліб — паску — можна придбати готову ще й потрібного вам розміру. Так, перші маленькі пасочки з’явилися у торгових центрах ще у вівторок. Прикрашені збитим білком та кольоровою присипкою святкові хлібці вагою 200г. продавали за 6-8 гривень.

Як зберегти свіжість хліба надовго

Свіжоспечений хліб із рум’яною скоринкою та ніжною, м’якою м’якушкою — справжня гастрономічна розкіш. Білий, житній чи зерновий — кожен має своїх поціновувачів. Та скільки разів ми стикалися з розчаруванням, коли вже наступного дня хліб ставав твердим і сухим?
переглядів: 288
П’ять простих налаштувань, які допоможуть смартфону працювати довше

Ми живемо в епоху, коли смартфон — не просто засіб зв’язку, а особистий помічник, навігатор, розважальний центр і навіть кишеньковий офіс.
переглядів: 297
Як розписати писанку: інструменти, техніка, орнамент

Розпис писанки — це не просто творчий процес. Це глибоке занурення у власне "я", спосіб осмислення світу і форма збереження культурної спадщини. Писанка — це не лише великодній символ, а живий код української нації, в якому переплітаються естетика, духовність і історична пам’ять.
переглядів: 301
Компенсація для роботодавців: як отримати підтримку за працевлаштування молоді

Роботодавці в Україні мають можливість отримати фінансову компенсацію за працевлаштування молодих фахівців. Про це повідомляє Державна служба зайнятості. Ініціатива спрямована на підтримку бізнесу та створення додаткових можливостей для молоді, яка лише починає свій професійний шлях.
переглядів: 322
Як перевірити масло вдома: кілька простих рецептів

Вершкове масло — постійний гість на кухні багатьох українських родин. Його цінують не лише за універсальність у приготуванні страв, а й за поживні властивості.
переглядів: 224