Ми у Facebook
02.04.2010, 17:00

Рівненські господині заздалегідь готують пасхальні кошики

Після тривалого посту господині готові побалувати родини смачненьким. Тим паче й свято вже, як кажуть, на носі. Проте українські хазяйки звикли готуватися до всього заздалегідь. Для цього порядно відстоюють довжелезні черги, бігають серед численних торгових рядів і шукають найсвіжіші продукти, які не соромно й у Великодній кошик покласти, і рідню почастувати.
Збір Пасхального кошика традиційно починається з купівлі самого кошика. Звісно, якщо його досі немає.
— Тільки сьогодні усі лозові кошики по 45 гривень, — гукає продавець, демонструючи плетені кошики різних кольорів та різноманітного плетіння. — Дівчино, беріть вже, бо завтра такої ціни не буде.
Такої ціни немає й сьогодні, усміхаюся собі, бо ж через дорогу такий самий кошик середнього розміру (сантиметрів 20 у діаметрі) продають вже за 55 гривень. За 45 пропонують майже удвічі менший. Проте одразу рекламують і рушнички з набитим вітанням із Великоднем — лише за 10 гривень. Дещо кращої якості із більш вишуканим малюнком тут же, але вже за 15.
Коли є куди скласти і навіть чим прикрити, варто було б шукати й те, що має лежати у кошику. Згадую аромат домашньої ковбаски і печеного м’яса і прямую у м’ясний павільйон. Орієнтацій одразу кілька: кишка, кров (як же без кров’янки), м’ясо для запікання і м’ясо з салом для ковбаси.
— Почім ваша шиночка? — питає літній чоловік подавщицю, розглядаючи стегно на прилавку.
— Як вам, молодому й привабливому, то за 48 забирайте, - грайливо вона у відповідь.
— А як скажу, що ви молода й гарна, — жартує далі чоловік.
— Скажіть, що я молода й гарна, і беріть у мене стегно по 45, — приєднується до розмови продавщиця за сусіднім прилавком. — Я вам ще й на ковбаску м’ясця зважу. Всього по 40 гривень за кілограмчик.
Аби ковбаска не була сухою, не завадило б купити сала. Воно на ринку по 20-25 гривень за кілограм. А от кишки для ковбаси — від двох гривень. Ширші — для кров’янки — дорожчі. За них просять по 5 гривень. Кров віддають за 5-7 гривень за літр.
Готової “продукції” на ринку вдосталь. Копчений бочок, у якому й м’яса, й сала достатньо, віддають за 43-45 гривень, тоді як печену шиночку дешевше 80 не знайдете. Домашню ковбаску відпускають по 40 гривень. Господині лишається тільки викласти її на деко і в духовці запекти. Можна придбати на ринку й готову — лише по 50 гривень за кіло. До м’яса найкраще смакуватиме хрін — за 50-грамову баночку просять 6 гривень.
— Беріть, не пошкодуєте, хрін такий, що кругосвітньої подорожі не треба — аж Китай видно, — всміхається продавець. — А як ні, то беріть дамський варіант — ніжний.
Не обійтися у Пасхальному кошику і без масла. Воно нині подешевшало. У порівнянні з зимовими місяцями, замість 70 гривень за кілограм нині обмежуються 55. Чого не скажеш про твердий сир. Його ціна нижче 60 гривень не опускається.
Варто подбати й про писанки-крашанки. Яйця для них обійдуться у 8,50 за десяток фермерських та від 15 гривень — за десять домашніх яєць. Перетворити звичайні яйця на крашанки й писанки можна максимум за хвилин десять. Допоможуть у цьому харчова фарба (гривня за пакетик) та наклейки на яйця (від 3,50 до 6 гривень за сім наклейок).
Та й святковий хліб — паску — можна придбати готову ще й потрібного вам розміру. Так, перші маленькі пасочки з’явилися у торгових центрах ще у вівторок. Прикрашені збитим білком та кольоровою присипкою святкові хлібці вагою 200г. продавали за 6-8 гривень.





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ