Ми у Facebook
10.06.2010, 10:02

В селі на Рівненщині назріває серйозний "земельний" конфлікт

Земельний конфлікт у селі Городище Рівненського району. Тут у дев’яти людей, членів садівничого кооперативу "Електрон-3”, відібрали земельні ділянки, якими вони володіли з 1992 року. Причина — незадовільне ведення сільського господарства. Так їм пояснив тодішній голова кооперативу і швиденько роздав звільнені ділянки. Як згодом виявилось, новими землевласниками стали його родичі та знайомі.
Рівнянка Валентина Охота земельну ділянку в селі Городище неподалік Рівного отримала у 1992 році. Їй, як і іншим членам садівничого кооперативу "Електрон-3", виділили 8 соток землі для ведення сільського господарства. Протягом усього часу жінка справно платила членські внески, аж раптом їй повідомили, що її земельна ділянка більше їй не належить. І це в той час, поки вона знаходилась на лікарняному ліжку.

Валентина Охота розповідає: "Я лежу в лікарні, мені видаляють нирку, ну міг би хоч хто подзвонити, а не писати зимою, сьомого грудня, що мене виключено з кооперативу. На яких правах, на яких законах? Порушуючи всі закони, навіть норми моралі. Могли б подзвонити і спитати, бабусю, ти там ще жива? Можна твою ділянку кому-небудь віддавати чи ні?"

Таке ж повідомлення отримав і Володимир Філонович. Колишній голова кооперативу йому пояснив: земельну ділянку в нього відбирають через неналежне ведення сільського господарства.

Володимир Філонович, потерпілий: "Він сказав так: якщо у вас тут нічого не сіється, а ви повинні сіяти, я кажу, у мене тут маса дерев, близько 40 дерев, він сказав, що це його не цікавить, він повинен мене бачити, знати і так далі, коли я йому сказав, давайте зустрінемось, він не погоджувався".

Таким чином без земельних ділянок залишились дев’ятеро членів кооперативу. Вони переконані: це відбулося незаконно. І звинувачують у цьому колишнього голову Олега Мартинюка. Він нібито сфальсифікував усі документи, а ділянки поділив між родичами та знайомими.

Валентина Охота, потерпіла: "Сусідські підписи підроблені, це доказано львівською експертизою, доказано в прокуратурі, що ми потерпілі. І б’ємося, і не знаємо куди далі, як вирішити це питання.

Тамара Макутоніна, голова кооперативу "Електрон-3": "Ми стали з’ясовувати, хто ці люди, так виявилось, що це сімейний дерибан. Першу ділянку надав своїй тещі, потім — сестрі бухгалтера, потім — сину бухгалтера. Багато людей взагалі не проживають у Рівному".

Зустрітись з колишнім головою кооперативу "Електрон-3" Олегом Мартинюком нам не вдалося. Спершу він погодився відповісти на звинувачення людей, та згодом просто зник. Втім, ще під час першої телефонної розмови заявив, що обвинувачення проти нього надумані, а він жодних документів не підробляв.

Олег Мартинюк, колишній голова кооперативу "Електрон-3": "Нічого ще не доказано і суду немає. Ніяких підписів підроблено не було, воно не доведено і не знаю чи буде доведено. Ще ні суду, нічого не було".

Натомість, у прокуратурі Рівненського району, куди звернулись потерпілі, цим заявам не повірили і після проведення дослідчої перевірки порушили кримінальну справу. Слідчі знайшли низку порушень.

Володимир Дяк, прокурор Рівненського району: "Це починаючи зі зборів членів кооперативу, протоколи, громадські слухання, і в подальшому ці всі щаблі оформлення земельних ділянок тобто ці документи, які підтверджують відповідно право власності на ці земельні ділянки. Це було відповідно зловживання службовим становищем, перевищення повноважень і відповідно, підроблення".

Коли люди знову стануть законними власниками своїх земельних ділянок, поки невідомо. Адже спершу має відбутись слухання у кримінальній справі. І лише після вироку, якщо він буде позитивним для потерпілих, люди зможуть розпочати процес повернення своїх ділянок. Тож єдине, що зараз залишається ошуканим, запастись терпінням і чекати.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ