Ми у Facebook
16.07.2010, 17:34

На Рівненщині до джерела Святої Анни підвели газ та пообіцяли дорогу [ФОТО]

280 жителів села Онишківці Дубенського району тепер можуть користуватися благами прородного газу. Село, яке славне джерелом Святої Анни, через чотири роки таки дочекалось відкриття газопроводу. На урочистості 14 липня до села приїхала районна та обласна влада.
Добиватися газу селяни розпочали ще в 2004 році, — розповіла голова ініціативної групи Лідія Бойчук.

Тоді мешканці Онишківців почили готувати документацію та оббивати пороги чиновницьких кабінетів.

— Наше село невелике — 280 жителів, проте славне джерелом і монастирем Святої Анни, — зауважила пані Бойчук. — Тому, коли у 2006 році почали таки прокладати газ, працювали і допомагали усім селом. Навіть монахині допомагали.



Прокладати газопровід у село працівники розпочали у 2006 році. Загалом на проект витратили з держбюджету 4,5 мільйона гривень. Ще на 180 тисяч власних коштів селяни розвели газ по селу. Втім, пуск газу все відкладали через 800-тисячну заборгованість бюджету перед "Рівнегазом" за підвідний газопровід. Ситуація змінилась цього року — влада гарантувала сплату боргу та зобов’язалась відшукати на це кошти.
То ж 16 липня онишківці відкриття газового вентиля святкували всім селом з керівництвом району та області. Тепер 60 дворів зможуть користуватися природним газом.



— Раніше за зиму витрачали на дрова та вугілля до п`яти тисяч гривень, — розповіла мешканка села Оксана Дячук. — Тому газ проводили охоче. Загалом витратили понад три тисячі гривень на підведення газу до будинку та ще більше трьох — на обігрівальні газові прилади. Втім, зараз бачимо у цьому перспективу. Хочемо відкривати агросадибу. Адже наше село завдяки джерелу може стати центром зеленого туризму. От тільки дорогу б ще влада зробила.



Впритул зайнятися ремонтом дороги до Онишківців селянам пообіцяв перший заступник голови Рівненської ОДА Анатолій Юхименко:
— Дорогу зобов’язані зробити. Негоже в село, відоме на весь світ джерелом Святої Анни, заїжджати аж з іншої області. Труднощі лише втому, що потрібно цю десятикілометрову ділянку дороги між Вербою та Онишківцями включити в програму будівництва доріг. Думаю, за рік-другий цю проблему вирішимо.



Невдовзі свято прийде і в сусіднє село Туря. За словами Анатолія Юхименка, село разом з Онишківцями було в одному проекті. А газ там вирішили ввімкнути на два тижні пізніше, щоб встигнути доробити всі технічні нюанси.








На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ