Ми у Facebook
21.07.2010, 15:15

Туристів попереджають про епідемії поліомієліту в деяких країнах світу

Туристам, які їдуть до Індії, Пакистану, Афганістану, Нігерії та Таджикистану, рекомендують побоюватись епідемії поліомієліту, що розгорілася у цих країнах.

— Рекомендуємо туристам при виїзді цікавитись наявністю у цих країнах щеплень проти поліомієліту, особливо у дітей в дільничних поліклініках. За відсутності щеплень попереджаємо про ризик зараження таким небезпечним захворюванням як поліомієліт, — констатує Ольга РОМАНЧУК, завідуюча відділом Рівненської міської СЕС.

За повідомленнями МОЗ, станом на 10 червня нинішнього року, в Таджикистані зареєстровано 605 випадків епідемічного паралітичного поліомієліту, із низ 210 лабораторно підтверджено, 34 летальних випадки.

Випадки захворювань реєструються у 20 центральних і південно-західних районах Таджикистану, у дітей в віці від народження до 16 років. 108 із них — у дітей до 5 років.
У Росії — три випадки гострих вялих паралічів лабораторно підтверджені, з них 1 випадок — летальний.

Ольга Романчук розповідає, що основні симптоми захворювання - це гострий початок захворювання з підвищенням температури тіла, поява проносу, паралічу кінцівок та дихальних шляхів, перелічу мязів обличчя.

Джерелом інфекції як правило є хвороба або безсимптомно перехворіла людина. Зараження відбувається при попаданні в рот вірусу через забруднені руки або їжу. Механічними переносниками вірусу можуть бути мухи.

Запобігання захворювання у побуті базується на класичних заходах особистої гігієни — часте миття рук, зміна білизни, застосування дезінфікуючих засобів засобів для прибирання, вживання доброякісної їжі та води.

Україна з 2002 року вважається вільною від “дикого” вірусу поліомієліту за рахунок охоплення щепленнями більшості населення. У червні 2202 року Україна сертифікована як країна вільна від поліомієліту, але існує реальна загроза завезення дикого поліовірусу з ендемічних регіонів на територію нашої країни.

Поліомієліту можна запобігти за допомогою щеплення. Специфічна профілактика є основним профілактичним заходом, введення в практику вакцини від поліомієліту забезпечило швидке зниження захворюваності в усьому світі. Щеплення проти поліомієліту включено в Національний календар щеплень. Вакцинація проводиться дитині у 3-, 4- та 5-місячному віці. Ревакцинацію дитина отримує у 18 місяців, у 6 та 14 років.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ