Ми у Facebook
02.08.2010, 16:20

На Рівненщині мобільний телефон убив молоду дівчину

Жертвою грозового розряду стала 24-річна Богдана, жителька с. Великий Шпаків Рівненського району. Подейкують, що в смерті дівчини частково винний телефон. Під час грози Богдана розмовляла по мобільному.
— Хороша була дівчина, — зітхає секретар Малошпаківської сільради Лідія КУХАРЧУК. — Мала вищу освіту, працювала у Рівному на заводі “Бурштин”. На вихідні приїхала до батьків. У неділю пішла пасти худобу, коли почалась гроза. Першою запідозрила недобре бабуся дівчини, коли онука не повернулась ввечері додому. Жінка пішла її шукати і знайшла бідненьку серед поля.

У селі кажуть, що блискавку “притягнув” мобільник. Розряд влучив дівчині в голову, обпалив волосся і пройшов через усе тіло. Травма виявилась смертельною. Подейкують, що після того, як дівчину знайшли, її тіло довелось закопувати в землю, щоб земля остаточно зняти напругу.


Як уберегтися від блискавки
- Не ховатися під деревами (особливо тими, що стоять окремо). Найбільш небезпечні дерева — це дуб, тополя, ялина, сосна. Рідко блискавка б’є в березу і клен, майже неможливо, щоб ударила в чагарник.
- Перебуваючи на відкритому просторі, не стійте прямо (блискавка б’є в найвищу точку на місцевості), не лягайте на землю (таким чином ви підставите все тіло під удар блискавки), краще присісти навпочіпки в суху яму чи траншею, обхопивши ноги руками. Тіло повинне мати по можливості меншу площу контакту з землею.
- Не варто бігти.
- Не можна їхати на велосипеді.
- Якщо ви їдете в автомобілі — треба зупинитись і зачинити вікна (до речі, в поїзд блискавка влучити не може, так як в крайньому випадку вибере для удару дроти електричної тяги, а не вагон.
- У горах треба уникати гребенів, виступів та інших підвищених точок.
- Небезпечно перебувати поруч з металевими предметами.
- Не варто купатися, а краще знаходитись на сухій поверхні (наприклад, у наметі).
- Якщо ви в цей час знаходитесь у човні, якнайшвидше гребіть до берега (на воді ви найвищий об’єкт).
- Не тримайте в руках довгі чи металеві предмети, як, наприклад, вудки, парасольки...
- Не торкайтеся металевих споруджень, дротяної огорожі.
- Не рекомендується перебувати на даху, біля громовідводу і заземлювача. Якщо у вашого радіо- або телеприймача на даху індивідуальна антена, її треба від’єднати від приладів.
- Не стійте біля відчиненого вікна.
- У приміщенні тримайтеся подалі від металевих предметів, електроприладів, телевізора (краще вимкніть їх з розетки).
Андрій ШКАЛІБЕРДА





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ