Ми у Facebook
19.08.2010, 17:17

Чим корисний кавун - поради дієтолога

Кавун — один із найулюбленіших ягід дорослих і дітей влітку. Він не лише смачний, а й корисний для здоров'я.

― Стиглий кавун містить 98% води, тому він стимулює роботу нирок, викликаючи сечогінний ефект і проганяє осілі кристалики солей, ― розповідає лікар-дієтолог-гастроентеролог Олександра Щербацька. ― Проте обмежити вживання “смугастої” ягоди варто людям, у яких є каміння в нирках, які мають схильність до набряків та декомпенсовані захворювання серця, а також хворим на цукровий діабет.

Тільки в тому випадку, коли кавун має яскраво-червоне забарвлення (на початку літа, ще до настання сезону) це наштовхує на думку про нітрати. Перевірити “нітратність” смугастої ягоди можна спробувати й самому. Для цього слід розтерти шматочок м'якоті кавуна в склянці води. Якщо вода забарвиться в червоний колір — їсти такий кавун не варто. А якщо вода просто помутніє, отже ягода і справді стигла. Втім, як запевняють спеціалісти, нині ситуація на ринку з кавунами в Рівному нормальна.

― Зараз продаються польові кавуни, а не “плівкові”, як на початку липня, тому нітратів у них немає, ― розповіла завідувач лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи №6 Ірина Пристайович. ― Тому сміливо можна споживати солодкі та гарні кавуни.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ