Ми у Facebook
04.12.2010, 10:38

На що варто звертати увагу, купуючи масло та спред

До нас наближаються одне з найказковіших свят, коли вся родина збирається разом за святковим столом. Господині вже складають меню, вигадуючи нові страви та удосконалюючи старі, аби приємно здивувати своїх рідних та близьких.
Одним із основних продуктів у приготуванні частувань є вершкове масло та спред. Аби допомогти нашим читачам не помилитися у виборі якісного продукту та уникнути неприємних наслідків, ми звернулися до фахівців, а саме — начальника випробувальної лабораторії ДП “Рівнестандартметрологія” Галини ПАЛИЦІ

— Пані Галино, яка різниця між маслом та спредом?
— Вершкове масло — молочний продукт, який виробляється шляхом збивання свіжого або кислого молока, вершків чи перетворення високожирних вершків. А спреди, окрім молочного жиру, також містять і рослинний жир. Раніше були так звані масла вершково-рослинні, а згодом, аби не плутати споживача, ввели назву “спред” і відповідне ДСТУ. А взагалі ці продукти виробляти почали тому, що у нас є нестача молочної сировини.

— Як перевіряють спреди?
— У Рівному випробувальна лабораторія вже близько трьох років проводить випробування спредів на відповідність із нормативними документами. Ми проводимо випробування спредів за вмістом загального жиру, в тому числі молочного жиру, вмісту вологи, визначаємо кислотність плазми та жирової фази, перекисле число жиру та масову частку трансізомерів олеїнової кислоти (ТІЖК). На визначенні останнього показника варто звертати особливу увагу.

— Чому так важливо контролювати вміст трансізомерів у спредах?
— Взагалі ТІЖК — це особлива форма молекул ненасичених жирних кислот, які в популярній літературі називають “молекулами-виродками”.
У зв'язку із поширенням використання модифікованих жирів у виробництві твердих і м’яких маргаринів суттєво збільшилось вживання трансізомерів жирних кислот.
На сьогодні вчені встановили пряму залежність між підвищенням вмісту трансізомерів у продуктах і захворюваннями серцево-судинної системи. Також вони впливають на рівень холестерину в плазмі крові, а отже прискорюють розвиток атеросклерозу. Тому у зв’язку зі збільшенням вживання цих кислот та їх негативною дією на обмін речовин останнім часом ставиться питання про необхідність їх нормування в харчуванні населення.

— Чию продукцію перевіряє ваша лабораторія? Чи є у вас зауваження до тої чи іншої продукції?

— На жаль, на даний час наша випробувальна лабораторія перевіряє продукцію лише виробників Рівненщини. При регулярній роботі перевіряємо їх продукцію раз на місяць. А ось контроль за якістю спредів та взагалі жирової продукції, в тому числі масла вершкового, що реалізуються на ринках, взагалі не проводиться.
За весь час у нас не було зауважень до продукції наших виробників. До того ж варто зауважити, що в спреді частка молочного жиру має бути не меншою ніж 25% від загального вмісту жиру. А виробники Рівненщини можуть виготовляти спреди з вмістом молочного жиру 30 і навіть 40 відсотків.

— Купуючи масло чи спреди, на що варто звертати увагу?
— Перш за все прочитайте те, що написано на маркуванні. Бувають випадки, коли великими літерами пишуть масло, а маленькими спред. У продукції наших виробників подібної тенденції немає, але на ринку в цілому можливо все.
Не раджу “ганятися” за дешевим маслом, тому що як правило дешевого масла не буває. Масло в принципі — дорогий продукт. Тому не варто купувати масло, яке коштує 15-20 гривень за кілограм, адже це може бути зовсім не масло.
Як правило, на маркуванні зазначено і склад того чи іншого спреду. У ньому обов’язково повинні бути і молочні жири, і рослинні. Якщо ж присутні лише рослинні жири, то це вже не спред.
Варто купувати фасоване масло, тому що коли воно вже в обгортках, то ймовірність фальсифікації його низька.
Що ж до якості спредів, то його не варто вживати так, як масло. Адже спреди — це все-таки вершково-рослинні суміші, які містять рослинні жири і інколи вони не зовсім корисні.
Бажано, щоб діти їли масло вершкове, а спреди раджу використовувати під час приготування їжі і для випічки.






На правах реклами