Ми у Facebook
08.02.2011, 15:12

Хліб на Рівненщині подорожчає [+ВІДЕО]

Одностайні обласні чиновники і виробники. Місцева влада вже звернулася до Мінагрополітики за борошном із Держрезерву. Його планують направити для хлібопекарських підприємств Рівненщини, щоби ті мали змогу утримувати ціну хоч на соціальні сорти хліба. Чи залишиться головний продукт рівнянам по кишені?
"Поліссяхліб" - одне з семи хлібопекарських підприємств області, що підписали так званий Меморандуму між владою та виробниками. Згідно з ним, підприємство отримує пільгове борошно, з якого виробляє соціальні сорти хлібу.

Таке здешевлене борошно минулоріч підприємство отримувало лише 4 місяці. Хоча так званий соціальний хліб виробляли протягом цілого року. Більше того хлібопекарі підраховували — навіть нижча на 25% від ринкової вартості борошна з агрофонду не рятує підприємство при нинішній економічній ситуації від подорожчання продукту.



На сьогодні вартість борошна у складовій вартості хліба сягає 40 відсотків. Решта — сіль, вода, енергія, транспорт, заробітна плата працівникам та інші соціальні видатки. Усе дорожчає — скаржаться виробники. Влада це розуміє, тому каже: теж не сидять склавши руки. В обласній адміністрації вже звернулися до міністерства за дешевим борошном. Незважаючи на те, що самі в області для власних потреб виростили достатньо — і пшениці і жита.

Влада просить із фонду виділяти щомісяця 1400 тонн борошна — і пшеничного і житнього. Кажуть, для соціальних потреб області цього має вистачити. Наразі відповіді з Києва немає. Втім чиновники вже розмірковують над альтернативою для соціального хліба. Анатолій Юхименко пропонує замість вироблення дешевого хліба розробити систему соціальних карток для тих, хто цього потребує. А тим, хто може — купувати хліб за справжньою ціною або ж випікати його самотужки.

Джерело: Рівне 1





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ