Ми у Facebook
24.05.2011, 13:07

Білорусь "трясе" криза: зникають товари і немає валюти

У Білорусі в наявності всі ознаки серйозної економічної кризи. Після того як Нацбанк дозволив комерційним банкам встановлювати свій валютний курс, але при цьому припинив продавати їм валюту, ось уже два тижні в країні спостерігається дефіцит євро, долара і російських рублів.
Про це повідомляє інтернет-видання СЕГОДНЯ.

У п'ятницю до нього додався і дефіцит білоруського рубля. Як повідомляє місцеве інформагентство БелаПАН, з 20 травня деякі банки ввели обмеження на видачу банкоматами готівки — у день можна зняти тільки 60 тисяч рублів ($20). Увечері перед нововведенням біля банкоматів у Гомелі спостерігалися черги, чого ніколи раніше не було.

У країні почалося подорожчання продуктів і товарів, що теж раніше в Білорусі було рідко.
"Зайці" стрімко знецінюють, — розповіла "Сегодня" жителька Мінська Олена. — У першу чергу подорожчали імпортні товари, що пов'язано з непідйомним курсом долара, його дефіцитом і астрономічними котируваннями на чорному ринку. Хто який курс хоче, такий і ставить. У дьюті-фрі в аеропорту Мінська курс євро відрізняється від нацбанківського в 10 разів! І продукти б'ють рекорди. Наша картопля торішнього врожаю з 1000 рублів за кілограм подорожчала до 3000 рублів або $1 (у Києві картопля коштує вже більше долара — авт.). Багато підприємців, які працювали з імпортом, закрилися, щоб не збанкрутувати на різниці в курсах".

11 травня, коли Нацбанк відпустив "зайчика" у вільне плавання, на міжбанківських угодах за $1 давали 5000 рублів. А в п'ятницю — до 8000 рублів, при цьому офіційний курс Нацбанку становить, як і раніше 3130 рублів за долар.

Приблизно вдвічі подорожчали будматеріали, в півтора раза — одяг та взуття, а те, що було вітчизняного виробництва, зникло з прилавків (або скупили, або продавці приховали в очікуванні подальшого зростання цін).

"Якщо брати-росіяни нас не врятують, то економіка Білорусі остаточно впаде", — написала в своєму ЖЖ мінчанка під ніком volha_olga. Дійсно, всі надії зараз на Росію (з Заходом Лукашенко посварився надовго через придушення акцій опозиції в день президентських виборів 19 грудня). Правда, поки тільки Антикризовий фонд ЄврАзЕС погодився виділити $3-3,5 млрд, але протягом трьох років (рішення про це очікується 4 червня). Лукашенко очікував отримати $6 млрд — і все в цьому році.

"Очікування від російського кредиту залишаються, хоча економісти кажуть, що в будь-якому разі цього не вистачить для стабілізації ситуації, — зазначила нам редактор газети "Народна воля" Світлана Калінкіна. — Однією з умов його отримання є установка реального курсу білоруського рубля. Але це буде означати його падіння мінімум удвічі. Політично це дуже важке рішення, оскільки в такому випадку потрібно визнати, що білоруського економічного дива не було".

Нагадаємо, що криза в Білорусі назрівала вже давно. Стабільність білоруської економіки підтримувалася за рахунок держдотацій, які розподілялися між усіма підприємствами, дозволяючи їм триматися на плаву, навіть незважаючи на те, що їх продукцію ніхто не брав (особливо після початку світової кризи). Деякий час Білорусь рятувала виручка від декількох підприємств, що працюють на експорт, перепродаж дешевої російської нафти та фінансова допомога Заходу. Але останнім часом ці джерела вичерпалися. Залишилася одна надія на російський кредит. Але і росіяни, мабуть, не побажали фінансувати просто так збиткову білоруську економіку, а тому й поставили умову Лукашенку девальвувати "зайчика", щоб знизити дефіцит зовнішньоторговельного балансу. І це, можливо, не остання умова порятунку від Москви. Експерти припускають, що Білорусь тепер буде прискорено інтегруватися в єдиний економічний простір з Росією, проведе приватизацію підприємств і, можливо навіть, з часом увійде до рублевої зони.

Економічна криза, без сумніву, вдарить і по позиціях Бацьки всередині країни. Адже руйнується основа його популярності в країні — стабільність. Але поки в нього немає серйозних конкурентів. І, мабуть, розрахунок Лукашенка на те, що вони не встигнуть з'явитися до тих пір, поки ситуація в республіці не стабілізується за рахунок Москви.

Джерело: СЕГОДНЯ





На правах реклами