Ми у Facebook
06.07.2011, 16:00

Чи вистачить рівненським ВНЗ студентів?

Перші дні вступної кампанії 2011 дозволяють робити й перші висновки щодо цьогорічного набору у виші Рівненщини. І поки абітурієнти сподіваються на полегшені умови вступу, бо ж кількість охочих стати студентами цьогоріч суттєво менша, у вишах сподіваються, що зможуть заповнити місця.
Відсутність ажіотажу і великого напливу студентів — одні з основних ознак цьогорічної вступної кампанії. У вишах переконують, що очікували такої ситуації.

— Ми досі не отримали державного замовлення, а тому зовсім не здивовані, що студенти не квапляться подавати документи, — розповів відповідальний секретар приймальної комісії НУВГП Руслан Макаренко. — Чекаємо, що ситуація проясниться до кінця тижня. Невелика кількість абітурієнтів також може бути пов’язана із тим, що лише днями випускники отримали сертифікати з географії, а з хімії — досі ні. А вони потрібні для вступу на певні спеціальності нашого вишу.

Втім, це не завадило за перші чотири дні вступної кампанії прийняти близько тисячі заяв від абітурієнтів. А у Національному університеті “Острозька академія” у відповідь кажуть: беруть не кількістю, а якістю.

— За перші дні кампанії ми прийняли близько 500 заяв, — каже ректор Острозької академії Ігор Пасічник. — Це приблизно такий же ритм, як і в минулі роки. Зате цьогоріч маємо вступників, які мають майже у всіх сертифікатах по 200 балів. Та й уникнути ажіотажу допоміг минулорічний досвід: виділили вступникам більше аудиторій, більше комп’ютерів, більше секретарів працюють із ними.

Більше тисячі заяв прийняли за перші дні вступної кампанії й у РДГУ. Як пояснив заступник відповідального секретаря приймальної комісії РДГУ Ігор Войтович, робота проходить спокійно і злагоджено, та й потік студентів не надактивний. Розповідає, що працюють за системою так званого “єдиного вікна”. Якщо черга утворюється біля одного — абітурієнтів перенаправляють до іншого — вільного працівника. А прийом документів здійснюється відразу у чотирьох корпусах вишу.

У приватних вишах кажуть — студентів значно поменшало. Старший секретар приймальної комісії РІС КСУ Наталія Прохорова розповідає, що перевагу абітурієнти надають психології, романо-германській філології, економіці. Але вже за перші дні не залишилось спеціальності, на яку б не подали заяву.

— Традиційно, у перші дні приходить більше абітурієнтів подавати заяву, далі — менше. Але сподіваємось, що набір буде хороший.

Нагадаємо, вступна кампанія триватиме до 31 липня. Лише тоді стане зрозумілим, якому вишу більше пощастило, а якому доведеться дещо економити через нестачу студентів.





На правах реклами