Ми у Facebook
01.02.2012, 09:04

Морози скували всю Східну Європу

Фото AFP

Ця зима виявилася однієї з найхолодніших для мешканців Східної Європи, жертвами негоди стали десятки людей.
Різке похолодання охопило всю Східну Європу – окрім України, замерзають Польща, Румунія, Чехія, Болгарія, Балкани. У деяких районах через 20-градусні морози запроваджено режим надзвичайного стану.

Найбільше жертв холодів в Україні – тут за три доби на смерть замерзли вже 30 людей. У Польщі за останню добу загинули щонайменше десятеро, у Румунії – шестеро, в Сербії – троє.

У Румунії стовпчики термометрів опустилися до мінус 30 градусів. На боротьбу зі стихією кинуті армійські підрозділи. Десятки людей госпіталізовані з сильним переохолодженням. З міркувань безпеки влада закрила кордони для автомобілів на літніх шинах.

Схожа картина і в сусідній Болгарії. Снігопади супроводжуються ураганним вітром. Одразу в декількох районах оголошено надзвичайний стан. Тисячі мешканців залишилися без світла. У деяких містах побиті температурні рекорди 80-річної давності. У болгарській столиці Софії, а також у чеській Празі відкриті десятки притулків, в яких безпритульні можуть поїсти і зігрітися.

Де на Рівненщині працюють пункти обігріву [+СПИСОК]

Потерпають від негоди і Балкани. У Сербії рятувальники переведені на посилений режим роботи, кілька людей вважаються зниклими безвісти. Дороги заблоковані через снігопади і десятки сіл фактично відрізані від зовнішнього світу.

"У деяких районах висота заметів досягає трьох метрів. До деяких населених пунктів зовсім не добратися. Людям потрібна медична допомога. Ситуація дуже важка, але ми робимо все, що в наших силах", - розповіли представники місцевої дорожньої служби.

Також ця зима стала однією з найхолодніших за всю історію метеоспостережень у Польщі. На вихідні температура опускалася до мінус 27 градусів.

Прогнози синоптиків невтішні: до кінця тижня потепління не очікується.

Читайте також:
Лютий прийде з лютими морозами: в Україні до -33 градусів





На правах реклами