Ми у Facebook
09.02.2012, 09:08

У Вінниці міряли, скільки тепла втрачає багатоповерхівка

Навіть відносно новий будинок “гріє” вулицю. У Вінниці фахівці енергосервісної компанії "Еско-центр" міряли втрати тепла в будинку на вулиці 50-річчя Перемоги 20,а.
Цю десятиповерхівку побудували в 2003 році. Стіни будинку утеплені зсередини, більшість вікон – пластикові. Та навіть незважаючи на такі дані, тепловізор показав – втрати тепла є. На камері пристрою стіни багатоповерхівки “пофарбувались” у червоний колір.

- Червоним кольором відображаються місця з найбільшою втратою тепла, - каже інженер компанії "Еско-центр" Сергій Свистюк. – У нашому випадку – це стіни. Натомість, синій колір – це так звані “холодні” місця, через які втрат тепла не відбувається. Жовтий та зелений кольори – це все, що посередні.



У даному випадку синіми виявились... вікна. Саме металопластикові вікна, як виявилось, тепла пропускають найменше.

За словами фахівця, втрати тепла по цьому будинку складають близько п’яти – семи градусів. Саме на стільки різниця температура надворі та температура стін будинку. Але ці дані не остаточні – загальний висновок буде зроблено після зйомок підвалу та під’їздів будинку.

У Рівному утеплюватимуть житлові будинки

- У нас найбільша проблема з двома стінами, які виходять на північно-західну сторону. Тут найхолодніше, - каже голова об’єднання співвласників цього будинку Володимир Варнава.

Уряд придбає лічильники тепла для багатоповерхівок

За його словами, зробити енергоаудит будинку йому порадили в ресурсному центрі. Проте чи будуть мешканці цієї висотки утепляти свій будинок – ще не відомо.

- Все мають вирішити збори мешканців, - каже Володимир Варнава. – Особисто я – “за” утеплення, але при умові, що всі розрахунки будуть економічно обґрунтованими. І буде видна вигода, яку ми отримаємо після утеплення і вкладення коштів.

Рівнерада зобов’язала "Теплотранссервіс" закупити лічильники

Справа в тому, що вінничанам, в чиїх будинках створено об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, на сьогодні таких більше 220, пропонують утепляти будинок за власний кошт. Точніше, шляхом отримання кредиту в банку. Проте, за словами голови громадської асоціації “Кредо” Володимира Хорошева, будинку-першопрохідцю може допомогти міська рада.

Щоб утеплити 9-поверхівку в Рівному, треба 2 мільйони гривень

- Зараз головне - показати механізм, а також показати банкам, що кредити можна видавати не під заставу чогось, а під гарантії, в даному випадку – міської ради та Міжнародної фінансової корпорації, - каже він. – Тож, думаю, всі намагатимуться зробити так, щоб у цьому році перший проект по утепленню будинку уже стартував. Думаю, цьому – першому будинку, міськрада допоможе не тільки організаційно, а й фінансово.

На даний час зйомки тепловізором пройшли уже в 28 будинках. На черзі – ще 22. Загалом, у Вінниці має бути проведено 50 енергоадутиів. Після цього, за цими даними, будуть складені бізнес-плани. Їх фінансування швейцарська сторона бере на себе.







На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ