Ми у Facebook
05.03.2012, 16:02

У Рівному презентували книгу про Ніла Хасевича

У приміщенні Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулася презентація книги, присвяченої життю і творчості відомого художника й воїна УПА Ніла Хасевича.
Видання приурочене до 60-ї річниці з дня загибелі талановитого митця, повстанського художника, уродженця Рівненщини Ніла Хасевича. Книга стала колективною працею авторів Олександра Іщука, Ігоря Марчука та Дарії Даревич.

- Це не перше видання про Ніла Хасевича, але кожне попереднє по-своєму підходило до висвітлення постаті геніального митця, - говорить один з авторів книги, історик, завідувач відділу "Інститут дослідів Волині" Рівненського обласного краєзнавчого музею Ігор Марчук. - Дане видання подає інформацію про життєвий і творчий шлях відомого повстанського художника-графіка на основі раніше невідомих широкому загалу матеріалів, знайдених в архівах СБУ, архіві Варшавської академії мистецтв та збірок Волинських музеїв.



За словами співавтора, видання вміщує чи не найповніший на даний час каталог творів Хасевича та проілюстроване понад півсотнею унікальних фотографій.



- Хасевич — унікальна особистість серед українських митців-графіків, - зауважує історик Андрій Жив'юк. - Особливо, якщо порівнювати його з іншими представниками цього художнього напрямку, наприклад Нарбутом, Касіяном. Їм не доводилось працювати у таких умовах, у яких працював Ніл Хасевич. Творити такі шедеври у криївці при світлі каганця — це уже величезний життєвий подвиг.



Окрім унікальних фактів та документів, видання вміщує чи не найповніший на даний час каталог творів Хасевича та проілюстроване понад півсотнею унікальних фотографій.



ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
На Рівненщині вшанували пам'ять митця-повстанця Ніла Хасевича





На правах реклами