Ми у Facebook
30.03.2012, 11:51

На Рівненщині змагаються кращі знавці Біблії з усієї України

Близько двох сотень школярів із різних регіонів беруть участь у п'ятій всеукраїнській олімпіаді "Юні знавці Біблії", яка відкрилась 29 березня у Національному університеті "Острозька академія".
- Невипадково олімпіада проводиться саме в Острозі, адже острозька земля має великі біблійні, християнські традиції, - зауважив, відкриваючи змагання, перший проректор Національного університету "Отрозька академія" Петро Кралюк. - І сьогодні в Острозькій академії ми намагаємось їх культивувати.

Справді, не можна не згадати того факту, що саме Острог є колискою славетної Острозької Біблії — першого повного друкованого видання всіх книг Святого Письма церковнослов'янською мовою, яке було підготовлене гуртком учених при Острозькій академії і здійснене в Острозі друкарем Іваном Федоровим (Федоровичем). Та й написання славетного Пересопницьке Євангелія теж починалось неподалік Острога.

Новітні ж християнські традиції Острозької академії - це насамперед та величезна робота з духовно-морального виховання молоді на засадах християнського віровчення, головним ініціатором якої є декан гуманітарного факультету, настоятель Студентсько-викладацького храму преподобного Федора Острозького Василь Жуковський. Саме під його керівництвом було розроблено першу в Україні загальнодержавну програму з основ християнської етики для учнів 1-11 класів, яка отримала гриф Міністерства освіти та науки і нині використовується у навчальному процесі по всій державі.



Власне, учні, які вивчають у своїх школах основи християнської етики та інші подібні предмети духовно-морального спрямування, і складають основну частину учасників олімпіади.



- У школах, де викладають християнську етику, - зовсім інша аура, - переконує Василь Жуковський. - Там діти спокійніші, більш ввічливі, менше вживають нецензурних слів. Вивчення предметів духовно-морального спрямування позитвно позначається на їхніх взаєминах із ровесниками, батьками, вчителями. Але є й серйозна проблема: такі діти часом зазнають критики з боку однолітків, які не є такими моральними. Цим дітям говорять: як, ти не п'єш, не куриш, ти цнотлива у 16 років?.. Чому ти відрізняєшся? Будь одним із нас, не потрібно виділятися... В аморальному суспільстві, де аморальність є нормою, дуже нелегко жити моральній особистості. Тому дуже важливо, щоб предмети духовно-морального спрямування викладались в усіх школах.



Поки що ж ці предмети викладають факультативно. "На Рівненщині їх вивчає близько 23 тисяч учнів у 465 школах - це майже 70% загальноосвітніх навчальних закладів області, - говорить проректор Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Петро Ковальчук. - Таку ситуацію ми маємо саме завдяки тій роботі, яку проводять у Острозькій академії". Справді, вчителі цього предета, підготовлені в Острозі, працюють нині практично в усіх областях України. Спочатку на базі академії діяли курси підвищення кваліфікації для таких педагогів, далі — факультет християнської етики, а з 2000 року — ліцензовано і акредитовано спеціальність релігієзнавство, а пізніше — богослов'я.



Нині, зібравшись у стінах Острозької академії, учасники олімпіади складають тест на знання Святого Письма і беруть участь у дебатах, а наймолодші учні - презентують власні творчі доробки. "Незалежно від результату змагань всі вони є переможцями, - каже Василь Жуковський, - адже намагаються жити за християнськими цінностями". Його думку підтверджує голова постійної комісії Рівненської обласної ради з питань освіти, науки, культури і духовності Світлана Левицька. "Дивлячись в очі цих дітей, наймолодші з яких іще не знають фізики чи англійської мови, але так впевнено цитують Біблію, думаю: ці діти легко освоять і фізику, і хімію, і англійську, і будуть щасливими людьми, тому що вони обрали собі в житті правильну стежину", - говорить вона.














На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ