Ми у Facebook
12.04.2012, 17:04

Диво-писанку встановили у центрі Рівного [+Фото]

Велетенську диво-писанку встановили сьогодні, 12 квітня, на майдані Незалежності в Рівному.
На розпис двометрової писанки пішло два місяці. Виконували роботи художники Анатолій, Артур та Ілля Мартиненки, а добирала елементи, які зображені на писанці, відома майстриня Наталія Дребот. Розфарбовували яйце автомобільними фарбами, адже й виготовлене воно з пластику.



Основний символ центральної частини символізує “Дерево життя” - зв’язок між небом і землею, символізує рід: батько, мати, дитина; має магічну силу приносити щастя і відвертати зло.



Навколо центральної частини розташовані елементи народних традиційних писанок Рівненщини: зірка, косий хрест, крученики, огірочки, драбинка.

Робота над рівненською диво-писанкою завершена [+Фото]

- Усі ці символи мають багаторічне значення, пов’язують нас із предками. А таку ж, як оця, восьмикутну зірку у червоно-зелених тонах на писанках малювала ще моя бабуся, яка жила на Гощанщині, - каже завідувачка відділом етнографії Рівненського обласного краєзнавчого музею Алла Українець. - І символи, і кольори на писанці відповідають традиціям саме писанкарства Рівненщини.



Диво-писанка радуватиме око рівнян упродовж великодніх свят. Після цього її перевезуть до Києва, де вона візьме участь у загальнонаціональному «Параді вишиванок-2012». У столиці пасхальні яйця можна буде побачити на День незалежності – їх провезуть Хрещатиком на возах, а потім виставлять на Співочому полі. Після 24 серпня всі розмальовані писанки передадуть музею під відкритим небом в Пирогово.

На Великдень рівняни побачать величезну писанку [+Фото]

- Переконані, що наша виглядатиме найкрасивішою, - каже заступниця міського голови Рівного Галина Кульчинська.

А поки художники переживають, щоб встановлену на майдані писанку ніхто не пошкодив. Як приклад, наводять Чернігів, де за чотири дні, які диво-яйце стоїть на центральній площі, писанку встигли пошкодити.

Крім того, сьогодні старшокласники рівненських шкіл прикрасили саморобними писанками алею за кінопалацом “Україна”.





На правах реклами