Ми у Facebook
11.05.2012, 15:30

Чим нині вражає туристів Дубенський замок [+Фото]

Основна виставкова частина розташувалася у палаці Острозьких. Перед східцями — невеликий шмат стародавньої бруківки, якою була вимощена вся замкова територія. Решту нині вкрив асфальт.
Хол палацу більше нагадує будинок культури. Про приналежність до замку говорять хіба різні двері та вишукані канделябри, а ще — полотно із зображенням твердині над Іквою. Не менш зацікавлюють численні зали та переходи між ними. Один із них прикрашений ліпленням: прямо під стелею панночки носять воду у глеках, танцюють фавни та граційно позують оголені чоловіки. Серед численних легенд-оповідок замку одна присвячена саме цьому барельєфу. Мовляв, солдат, коли покидав разом з військом замок, прихопив із собою й фігуру однієї панни, така вже вона була гарна.



В інших залах чимала колекція зброї — і холодної, і вогнепальної. Різноманітні ножі, мечі, шаблі піддалися дії часу, але мають все такий же погрозливий вигляд. А от мушкети, пістолі, автомати та інші вогнепальні експонати, нібито навіть досі працюють. Самі ж музейники вважають окрасою колекції раритетний арбалет XV століття. Є тут різноманітні зразки й більш габаритної зброї — гармат XV ст. та старших. До речі, гармати у Дубенському замку завжди були на особливому місці.

— На початку свого існування замок був дуже багатим, — розповідає завідуюча відділом історії Державного історико-культурного заповідника м.Дубно Тамара ДМИТРЕНКО. — По його периметру було встановлено 73 гармати. Вони тоді дуже цінувалися. Так, наприклад, Софія Тарнавська, яка виходила заміж за Костянтина Костянтиновича Острозького, вважалася багатою нареченою, адже як посаг привезла чотири гармати.



Поряд зі зброєю збережена і скриня з приблизним начинням, яку возили із собою воїни у похід. Тут усе XV від одягу до побутових речей, підсвічників та навіть ваз і картин. А за кілька метрів розташувалися справжні лицарські обладунки.



Іще одна експозиція присвячена Другій світовій війні. На стендах серед багатьох інших раритетів — посуд часів окупації.

— Такі спеціальні солом’яні лапті можна побачити у фільмах про облогу Сталінграда, — розповідає Тамара Дмитренко. — Спершу думали, що це вигадка. А потім з’ясувалося, що німці насправді змушували наших людей плести їм такі чохли. Їх взували на чоботи і тільки так могли врятуватися від морозів.

Чимало цікавого можуть розповісти й каземати замку. Тут утримували в’язнів і катували їх за потреби. Пані Тамара каже, що і засуджені, і судді тоді перебували в одному приміщенні, а численні документи свідчать, що процес тортур міг бути "неприємним". Так, наприклад, описується, що від запахів судді прикривали носи хустинками...



Згодом каземати використовували здебільшого як склади. Існує навіть спеціальний реєстр, у якому вказаний весь перелік палацових скарбів. А це не лише золото, дорогоцінності, твори мистецтва та зброя, я й численні запаси їжі.

— Слідуючи за цим реєстром, стає зрозумілим, що голоду у Дубенському замку, який описує Гоголь у "Тарасові Бульбі"? бути не могло. Хоча всі інші події твору мають напівреальну основу, — додає краєзнавець.

БІЛЬШЕ ФОТО

Про історію Дубенського замку читайте у статті "Дубенський замок: фортеця над Іквою"

Про природні та рукотворні дива Рівненщини читайте у проекті "Відкрий Рівненщину!"





На правах реклами