Ми у Facebook
12.05.2012, 11:52

Чим здивують туристів на Дубенщині [+Фото]

Сьогодні, на жаль, від колишньої величі Дубенського замку залишилось не так багато. Така розплата за розгульне життя його власників. Втім, вміння опиратися труднощам і нині допомагає твердині.
Дубенський замок відбудовують та реставрують. Працівники роблять усе, аби повернути колишньому палацу його вишуканість та розкіш. Та так склалося, що зробити це не так вже й легко. І справа не у грошах, яких, традиційно, бракує. Справа ще й у браку архівних матеріалів, історичних відомостей про те, який вигляд мав замок зсередини. Така інформація зберігається у польських Любліні та Кракові. Нині ж партнери допомагають рівненчанам отримати ці матеріали, аби Дубенський замок і зсередини набув рис палацу.

Зокрема, за словами директора державного історико-культурного заповідника м. Дубна Леоніда КІЧАТОГО, у планах, наприклад, перетворити хол на справжній музей мисливської слави. Адже Дубенщина здавна була відома як край мисливський. На підтвердження цього у сховищах музею зберігається майже дві сотні чучел тварин і птахів. Такого оновлення вже можна чекати до вересня, коли твердиня відзначатиме 520-ту річницю зведення.

— Ми маємо власну концепцію розвитку Дубенського замку, — ділиться планами директор. — Вона складається з трьох частин: наукової, розважальної та дитячої. Перша — це фондові запаси, нумізматика, геральдика, картини-оригінали, раритети. Наприклад, ми маємо ікону XVI століття Святого Іллі. Поки що ікони зняті, бо експозиція потребує відповідних умов. Розважальна частина — це використання окремих елементів замку для розміщення сцени, проведення фестивалів (зараз розробляємо цей календар), традиційні свята в історичному дусі. А от дитяча — це невеликий секрет. Це не означає, що у замку буде цирк, ні. Ми поєднаємо історію, науку і розваги.



Розпочнеться втілення цих грандіозних задумів із... нічних зустрічей з привидами замку. Саме таку пізнавальну розвагу планують організувати у замку. Під час нічної екскурсії туристи зможуть зустрітися з привидами замку (зокрема, з Беаткою), побачити інсценізацію уривку з гоголівського "Тараса Бульби" та пройтися таємничими переходами. У них, до речі, теж планують приховати чимало сюрпризів — а саме знаряддя тортур у їх реальних розмірах.



Стануть на службу історії й звукові ефекти: шум дощу чи крик стражденних з казематів, які потерпають від тортур. Почувши їх, можливо, вже й боязко буде спускатися у темряву підземель...
Іще один задум передбачає повне занурення в історичну епоху. Уявіть, ви приїхали з сім’єю у замок. Ще не зайшли на територію, а вас — і дорослих, і дітей — вже одягнули у костюми відповідного періоду. Далі ж справжнє театралізоване дійство, активними учасниками якого стануть саме діти.

Не менш пізнавальною буде розважальна родзинка й залу нумізматики. Незабаром десять прапорів, які нині прикрашають стелю, матимуть й інше призначення. Варто буде лише опустити визначити суму у спеціальну скриньку, обрати прапор і... прослухаєте гімн цієї країни.

До речі, за задумами, Дубенський замок наповниться й іншою музикою, якщо на території встановлять спеціальну сцену для проведення фестивалів. Поки ж серед мурів лунають... весільні марші. Весілля у Дубенському замку — ще одна родзинка неприступної досі фортеці. Шатро, яке розташували посеред двору, уміщує до 300 гостей, а молодята пройдуть у нього червоною доріжкою. До того ж організатори обіцяють провести святкування й прикрасити шатро у тому стилі, який оберуть молодята: середньовічний, козацький, традиційний європейський чи інший.



— Ми підписали договір про співпрацю з польським містом Гнєв. Розташування тамтешнього замку дуже нагадує Дубенський. Тому ми маємо у кого вчитися, як заробляти на себе самостійно. Польські майстри виковують зброю і лицарські обладунки. Наші ковалі у них навчатимуться цьому, аби ми теж могли використовувати такі елементи, — каже пан Кічатий. — Ми не чекаємо, що гроші нам впадуть. Є чимало різних програм — і українських, і світових, через які можна отримати кошти, ми стараємося у них брати участь.

БІЛЬШЕ ФОТО

Читайте також:
Про природні та рукотворні дива Рівненщини читайте у проекті "Відкрий Рівненщину!"

"Дубенський замок: фортеця над Іквою"

Чим нині вражає туристів Дубенський замок [+Фото]





На правах реклами