Ми у Facebook
13.06.2012, 09:48

Податковий кодекс у запитаннях та відповідях від рівненських податківців

Пропонуємо вашій увазі відповіді на актуальні запитання про податки.
– Юридична особа подає уточнюючі податкові розрахунки за ф. № 1ДФ за періоди 2010 року. Чи будуть в такому випадку застосовуватися штрафні санкції до податкового агента?

– Ні. Враховуючи те, що до 01.01.11 подання податковими агентами уточнюючого податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, а також сум нарахованого та утриманого з них податку за ф. № 1 ДФ не визначалось як правопорушення, тобто не було встановлено ніякої відповідальності, то у разі подання уточнюючого розрахунку за періоди до 01.01.11 після дати набрання чинності Податкового кодексу України застосування штрафних санкцій за нормами цього Кодексу не допускається.

– Чи необхідно підприємству придбавати торговий патент у випадку, якщо кур’єр при передачі товару одержує готівкові кошти?

– Якщо найманий працівник - кур'єр при передачі товару одержує готівкові кошти, суб’єкту господарювання необхідно придбати торговий патент на торгівлю із зазначеним видом пересувної торговельної мережі. У разі розрахунку за товар кур'єр повинен за бажанням замовника пред'явити оригінал або нотаріально засвідчену копію торгового патенту.

– Підприємство виявило помилку у формі №1ДФ – невірно зазначений ідентифікаційний номер найманого працівника. Чи буде застосовується відповідальність до податкового агента у разі подання ним уточнюючого податкового розрахунку за ф. № 1ДФ, адже виявлена помилка не впливає на показники, які зазначені у графах 3, 3а, 4 та 4а?

– Враховуючи те, що помилка, яка виявлена платником податку, не впливає на показники, які зазначені у графах 3, 3а, 4 та 4а податкового розрахунку за ф. № 1ДФ, зокрема, вносяться зміни до ідентифікаційного номеру найманого працівника або змінюється ознака доходу, або до реквізитів підприємства, то до податкового агента застосовується відповідальність у вигляді штрафу в розмірах, які передбачені п. 119.2 ст. 119 Податкового кодексу України.

– За якою ставкою ПДФО оподатковується вартість успадкованого майна, яка отримується фізичною особою, що має статус дитини-сироти, але якій виповнилось 18 років, від члена сім'ї другого ступеня споріднення-резидента?

– Відповідно до пп. "б" пп. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 ПКУ за нульовою ставкою оподатковується вартість власності зазначеної в пп. "а", "б", "ґ" п. 174.1 ст. 174 ПКУ, що успадковується особою, яка є інвалідом І групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Згідно із ст. 6 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 року №2947-III правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Відповідно до ст. 28 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою КМУ від 24.09.2008 року №866 дитина втрачає статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, у разі досягнення нею повноліття. Згідно із пп. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 ПКУ за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ, оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення. Враховуючи те, що фізичній особі виповнилось 18 років, та, відповідно до положень Порядку вона втрачає статус дитини-сироти, то вартість будь-якого об’єкта спадщини, який успадковується даною фізичною особою, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

– Чи передбачено надсилання поштою заяви про обрання або перехід на спрощену систему оподаткування фізичною особою та яка дата буде вважатись датою подання заяви?

– Заява про обрання або перехід на спрощену систему оподаткування разом з розрахунком доходу за попередній календарний рік може бути подана фізичною особою – підприємцем як особисто, так і надіслана поштою. Якщо заява про обрання або перехід на спрощену систему оподаткування направлена до податкового органу поштою, то датою подання такої заяви буде вважатись дата надходження її до податкового органу, тобто дата реєстрації в журналі реєстрації вхідної кореспонденції.

– Юридична особа бажає протягом звітного року перейти на спрощену систему оподаткування? Чи можливо це?

– Відповідно до пп. 298.1.4 п.298.1 ст. 298 ПКУ суб'єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року шляхом подання заяви до органу державної податкової служби не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

– Перехід на спрощену систему оподаткування суб'єкта господарювання, зазначеного в абзаці першому цього підпункту, може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб'єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в пункті 291.4 статті 291 ПКУ.

– До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених ПКУ.


Матеріали надані Відділом масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м.Рівне.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Податковий календар на червень 2012 року
Усе про податкову соціальну пільгу у запитаннях та відповідях
Рівненські податківці відповідають на актуальні запитання про податки





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ