Ми у Facebook
11.07.2012, 16:19

Змінилися умови виплати компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР

Із 11 липня набув чинності Закон "Про внесення змін до Закону" Про держгарантії відновлення заощаджень громадян України", що передбачає перереєстрацію вкладників Ощадбанку СРСР.
Документом передбачається проведення компенсації вкладникам Ощадбанку СРСР та власникам цінних паперів у готівковій або безготівковій формі через установи "Ощадбанку" після внесення даних про них в систему "Реєстр вкладників заощаджень громадян".

У Кабміні пояснили, що зміни потрібні, щоб з'ясувати, скільки насправді держава повинна повернути грошей. Для цього необхідна повна інвентаризація клієнтів.

Також закон визначає, що компенсація громадянам здійснюється не тільки в грошовій формі за рахунок держбюджету, а й в інших формах. Так, у разі смерті спадкоємці або особи, які взяли на себе організацію похорону, можуть по пред'явленню ощадної книжки отримати в "Ощадбанку" частину проіндексованого вкладу для організації похорону. Розмір компенсації визначає Кабінет Міністрів, він не може бути нижче розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Проте, як роз'яснили в Ощадбанку, норма, що стосується розміру такої компенсації, вступає в силу з 1 січня 2013 року.

Нагадаємо, з 1 червня 2012 року почали виплати вкладникам радянського Ощадбанку у відділеннях "Ощадбанку". Вклади будуть відшкодовані близько 6 млн громадян, які не встигли отримати компенсацію в 2008 році. Для отримання компенсації клієнти повинні перереєструватися. За інформацією АТ "Ощадбанк", на початок 2012 року внесено дані понад 11 800 000 громадян, з яких тільки близько 6 160 000 вже отримали компенсацію в межах 1000 гривень.





На правах реклами