Ми у Facebook
25.07.2012, 18:32

Студенти-журналісти з Рівненщини видали у Варшаві онлайн-газету разом із поляками та білорусами

Семеро студентів з Рівненщини взяли участь у десятиденному міжнародному семінарі з онлайнової журналістики "Журналісти-активісти", який днями відбувся у Варшаві.
Організувала семінар польська фундація "Нове медіа". Його учасниками стали активісти молодіжних редакцій - Україну представляли студенти Національного університету "Острозька академія", Білорусь - редакція "Третій сектор" із м.Гродно та редакція "Прасвєт" із Мінська, а Польщу - молодіжна редакція «ElektroWstrzas» з м.Радомсько.

Учасники семінару, зокрема, дізналися про основи написання інформаційних заміток від журналістки, редактора видання «Kurhaus Publishing» Доброхни Кендзєрської; поспілкувалися із Послом Польщі у Єгипті (1994-1999) Ґжеґожем Дзємідовічем, який має чималий досвід роботи в журналістиці; побували на незалежному телеканалі «Белсат» та у столичній редакції газети «Wyborcze».

Заступник директора центрального офісу керівництва товариства польських журналістів Марек Фронцков'як
Заступник директора центрального офісу керівництва товариства польських журналістів Марек Фронцков'як


Журналіст газети «Wyborcze» Войцех Карпєшук
Журналіст газети «Wyborcze» Войцех Карпєшук


Журналістка, редактор видання «Kurhaus Publishing» Доброхна Кендзєрська
Журналістка, редактор видання «Kurhaus Publishing» Доброхна Кендзєрська


Директор телеканалу «Белсат» Агнешка Рамашевська
Директор телеканалу «Белсат» Агнешка Рамашевська


На базі Будинку журналістів, організації, яка захищає права журналістів та допомагає їм у професійній реалізації, активісти молодіжних редакцій із трьох країн відвідали майстер-клас із фотографії від фотокореспондента, викладача школи журналістики ім. М. Ваньковича у Варшаві Анни Пєтушко-Вдовіньської.

А режисер, сценарист і монтажист Цезари Альбін розповів чимало цікавого про специфіку зйомки фільмів та сюжетів, привідкрив секрети життя за кадром.

Корисним для журналістів-початківців був тренінг авторки-видавця Пауліни Суханкової, який стосувався пройесійної спрямованості - наприклад, того, що може зробити молодий журналіст, аби викликати прихильність працедавця.

Під час занять учасники презентували свої редакції та знайомили з містами, з яких прибули. Учасники української делегації презентували не лише Національний університет "Острозька академія", у якому навчаються, а й Школу універсального журналіста Видавничого дому "ОГО" і телеканалу "Рівне 1" як цікавий неформальний освітній проект у галузі журналістики.



Українці розповіли одноліткам із Білорусі та Польщі й про діяльність на Рівненщині молодіжної організації "Smart People", яка реалізовує цікаві та корисні освітні й розважальні проекти для активної молоді.



А у вільний час учасники семінару мали змогу дізнатись чимало цікавого про польську культуру - представники фундації "Нове медіа" влаштували екскурсію в Muzeum Narodowe, Бібліотеку Варшавського Університету та галереї сучасного мистецтва Януша Голіка.

У знак плідної співпраці по закінченню семінару учасники видали спільну інтернаціональну мультиму - онлайнову газету.

Онлайн-газета, яку підготували учасники семінару з трьох країн



- Участь у проекті дала можливість студентам-журналістам порівняти досвід ЗМІ України та Польщі, - каже координатор програми, викладач кафедри журналістики та літературознавства НаУ "Острозька академія" Вікторія Назарук. - Під час лекцій порушувалися актуальні питання журналістської етики, впливу на читацьку аудиторію, взаємодії різних учасників медіасфери. Важливо, що підсумком спільної роботи стало видання спільної онлайн-газети - таким чином, здобуті теоретичні знання відразу можна було втілити на практиці.

Директор центрального офісу керівництва товариства польських журналістів Божена Добжинська
Директор центрального офісу керівництва товариства польських журналістів Божена Добжинська




- Подібні конференції дуже важливі для молодих журналістів, - переконана учасниця української делегації, студентка НаУ "Острозька академія", блогер OGO.ua Людмила Панасюк. - Вони дозволяють порівняти стан журналістики в різних країнах, поділитись нехай поки невеликим, але досвідом. Як на мене, важливішими були навіть не лекції, а саме міжнаціональне спілкування. Адже пари з плином часу забудуться, а нові друзі, я сподіваюсь, залишаться назавжди!

Учасниця української делегації, студентка НаУ "Острозька академія", блогер OGO.ua Людмила Панасюк
Учасниця української делегації, студентка НаУ "Острозька академія", блогер OGO.ua Людмила Панасюк


- Такі проекти є дуже корисними передусім для тих осіб, що прагнуть нових знань та хочуть «підшліфувати» свої навички, - говорить координатор проекту "Журналісти-активісти" Микола Шпаковський. - Командна робота молоді різних країн сприяє розумінню інших, але й так само самих себе, своїх переконань та емоцій. Я завжди вдячний тим особам, які після завершення освітніх проектів можуть більш вправно користуватися словом.







На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ