Ми у Facebook
05.08.2012, 16:32

200 років тому народився польський класик Юзеф Крашевський, який жив і творив на Рівненщині

Цими днями виповнилось 200 років від дня народження (а цьогоріч — і 125 років від дня смерті) найплодовитішого польського письменника (спадщина налічує близько 600 томів!) Юзефа Ігнаци Крашевського, життя якого було тісно пов'язане з Рівненщиною.
Лише романів з-під пера Юзефа Крашевського вийшло не мало не багато - 232! Його ім'я занесене до книги рекордів Гіннесса! А рішенням польського Сейму нинішній рік оголошений Роком Крашевського. Хто ж цей письменник, доля якого тісно переплелася з Рівненщиною?

Із волинським краєм життєвий і творчий шлях Юзефа Крашевського перетинався упродовж майже чверті століття. У 1840-1849 роках жив і творив у с.Городець Володимирецького району. Річ у тім, що власник тамтешнього маєтку Антон Урбановський мав надзвичайно багаті бібліотеку (до 20 тисяч томів) й колекцію оригіналів картин європейських живописців, серед яких були твори Леонардо да Вінчі, Рафаеля та Рубенса. Городець узагалі на той час вважали своєрідною літературною столицею Волинського Полісся. (Подібно до того, як сьогодні свого роду інтелектуальною столицею Рівненщини, дякуючи діяльності Острозької академії, можна було б назвати Острог). Відтак, не дивно, що багато тодішніх польських письменників залюбки приїжджали до Городця. Серед них був і Юзеф Крашевський. Власне, з нашим краєм його пов'язали не лише суто творчі письменницькі стежки - тут Крашевський і одружився, та й двоє його синів народилися саме у поліському селі Городець!

Мандруючи Волинню, польський письменник робив замальовки тогочасного народного побуту. Нині вони зберігаються у фондах Рівненського обласного краєзнавчого музею. Звісна річ, життя Полісся ХІХ століття не могло не знайти свого відображення і, власне, у літературних творах Крашевського. Взагалі, заведено вважати, що він був чи не першим з-поміж польських письменників, хто відобразив на сторінках своїх книжок життя простого українського люду! «Крашевський вводить новий напрямок у польській белетристиці; він уводить в неї вперше справжні, живі простонародні типи», - писав про творчість літератора Іван Франко.

Літературні ювілеї Рівненщини-2012

Чимало відомостей про населені пункти й природу Рівненщини можна знайти у книзі Юзефа Крашевського “Спогади про Волинь, Полісся та Литву”. До того ж, на думку ряду дослідників, саме у творчості Крашевського - витоки відомого художнього фільму “Циганка Аза”, знятого рівно чверть століття тому на кіностудії ім.О.Довженка: мовляв, Циганка з його роману “Хата за селом”, написаному в нашій місцевості, згодом стала прототипом героїні п'єси Михайла Старицького “Циганка Аза”, за мотивами якої й зняли знану кінострічку. А повість Крашевського «Стара легенда» у 2003-му екранізував відомий польський режисер Єжи Гофман (до слова, ще один цьогорічний ювіляр — народився 1932 року!), відомий нам, українцям, насамперед за фільмом “Вогнем і мечем”, де покійний Богдан Ступка грав роль Богдана Хмельницького.

В останні роки у Городці — звичайному, на перший погляд, селі між Сарнами й Володимирцем, обабіч траси-”варшавки” — взялися активно відроджувати тутешню літературну спадщину минулого. Головний рушій цієї літературно-краєзнавчої роботи — уродженець Городця, рівненський журналіст та письменник Віктор Мазаний. Саме з його ініціативи у Городці започатували й щороку проводять літературно-мистецьке свято “Городецький автограф”, на яке приїжджають письменники не лише з Рівненщини. І це — цілком логічно, адже Городець славиться на літературній карті України цілою плеядою визначних імен творців слова. Для прикладу, саме тут народився Авенір Коломиєць — людина унікальної обдарованості: соратник Уласа Самчука, разом із яким творив газету “Волинь”, Коломиєць відомий не лише як поет, прозаїк, журналіст, художник та театральний режисер, а ще й як виготовлювач бандур та автор підручника есперанто для українців! (До 100-річчя від дня народження славетного земляка у Городці перейменували на його честь центральну вулицю села). Тут пройшли й молоді роки репресованої поетеси Галини Гордасевич — активної учасниці українського національного відродження кінця ХХ століття.

Сюжет телеканалу "РТБ" про свято "Городецький автограф"

Цьогоріч пам'ять Юзефа Крашевського у селі Городець вшанували, встановивши у квітні меморіальну дошку на фасаді місцевої школи. До слова, у тутешньому Поліському літературному музеї (є у Городці й такий!) нині зберігаються видання творів Крашевського, які землякам передав іще один відомий уродженець села - Надзвичайний та Повноважний посол України у США Олександр Моцик. Колекцію творів польського письменника, яку зібрав дипломат із поліським корінням, вважають найбільшою в Україні — вона налічує аж 95 томів! А рівненський літературно-краєзнавчий журнал “Погорина” останнім часом опублікував низку творів Крашевського, уперше перекладених українською мовою.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ