Ми у Facebook
19.09.2012, 14:08

Скільки коштує Рівненщині підготовка до зими

Минулого року у перші дні снігопаду чимало мешканців області, та Рівного зокрема, повторювали, що приказка “Готуй сани влітку” — це не про наших комунальників. Як буде цьогоріч, поки говорити рано. Тим часом самі комунальники уже звітують про використані кошти та перебіг підготовки до зими 2012-2013.
Як зазначив на засіданні Рівненського міськвиконкому начальник міського управління ЖКГ Іван Гема, цього року при підготовці до зими найбільше уваги приділили саме житловому фонду. Зокрема, мова йде про ремонт внутрішньобудинкових мереж, утеплення підвалів та горищ, ліквідацію затоплень у підвалах та інше. За браком коштів до кінця року планують таки завершити капітальні ремонти не більше 12 дахів житлових будинків.

— Комунальні підприємства в основному справилися з задачею, — каже Іван Гема. — У ШЕУ техніка до зими готова, матеріали закуплені. Та й транспортники підготували рухомий склад. Загалом маємо непоганий вигляд на фоні інших міст. Єдине, що може стримувати у подальшому, — це розрахунки за газ, бо це серйозна проблема для міста.

Оптимізм, навіяний головним комунальником, тут же розігнав міський голова Рівного Володимир Хомко:

— Насправді все не так добре. Нам треба купити хоча б 15 одиниць техніки. Цьогоріч купимо одну машину. Ми заклали це в бюджет, бо маємо перевиконання. Автомобіль коштує півмільйона гривень. Це шалені для нас гроші. А потрібно 15 машин. Таких грошей ми не маємо. Відповідно, коли буде дуже сильний сніг, то розчищати вулиці будемо довго. Я сприймаю критику за минулу зиму. У нас 17 машин, а вулиць — 303 кілометри. Фактично це треба розставити ці 17 авто на відстані від Рівного до Києва. Той ресурс, який ми маємо, постараємось використати ефективно. 28 мільйонів у нас з бюджету забрали на делеговані повноваження, їх не повернеш. А були б вони — купили б зо п’ять машин.

Уже після закінчення засідання Іван Гема розповів про місцеві тонкощі підготовки до зими:

— Не встигли ми закінчити попередній сезон, як вже складається план робіт з підготовки на наступний сезон. Для того, щоб закрити всі діри і проекти в ЖКГ, необхідна техніка і гроші. Ми зробили все, що можна, на існуючих базах комунальних підприємств і на існуючих коштах. Є автомобіль 1985 року випуску? От на нього і орієнтувалися. Підфарбували, де гуму треба поміняти — поміняли, паливно-мастильними матеріалами забезпечили, щось там підлагодили. Машина їздить? Їздить. Вона готова до роботи в осінньо-зимовий період? Готова. Який ефект від того буде, це інше питання. Ми, грубо кажучи, ремонтуємо ті старі вози, які є, що житло, що техніка — це називається підготовка. А все решта — капіталовкладення. Є кошти в міській казні — купуємо нову техніку, немає — латаємо стару і виконуємо задачі, які стоять перед містом, — експресивно пояснював головний комунальник.

Скільки коштує така підготовка міському бюджету, йдеться у документах, які отримали члени Рівненського міськвиконкому. Зокрема, у довідці про комплексну підготовку житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2012-2013 років станом на 1.09.2012 року йдеться, що “станом на 28.08.2012 року підготовлено котелень — 38 з 44, центральних теплових пунктів — 76, замінено тепломереж — 5,75 км. На ремонт котелень витрачено 10443,9 тис.грн.
Окрім того заготовлено 5,7 тисячі метрів кубічних піску, 1,0 тисячі метрів кубічних відсіву та укладено угоду з ТзОВ “Овіс” на придбання 1 тисячі тонн солі. Усе це становить 77 відсотків до потреби.
До роботи в осінньо-зимовий період підготовлено 27 одиниць спецавтотранспорту, що становить 87,2 відсотка від запланованого.
На підготовку житлового фонду до зими (сюди входять ремонти дахів, заміна дверей, заміна і ремонт трубопроводів, ремонт теплоізоляції та інше) витратили 4482,19 тис. грн. Цього вистачило, аби підготувати до зими майже 96 відсотків житлового фонду міста”
.

Готують до майбутніх морозів і оселі мешканців області. За інформацією прес-служби РОДА, до зими готові більше 96 відсотків житлових будинків краю. Комунальники закінчують роботи у закладах охорони здоров’я. Тим часом школи і дитсадки області підготовлені до опалювального сезону стовідсотково. Вже нині тепловики модернізували та підготували до роботи 757 із 782 котелень краю. Вони замінили більше 9 тисяч кілометрів теплотрас. Водночас до експлуатації під час опалювального сезону теплові мережі готові на 94 відсотки. Про хід підготовки до зими райони звітуються в обласний центр щомісяця.

За словами заступника голови облдержадміністрації Володимира Новака, загалом на ремонт об’єктів теплопостачання області витратили майже 23 мільйони гривень. Цьогоріч за рахунок усіх джерел фінансування на такі роботи запланували спрямувати 25,3 мільйона гривень.





На правах реклами