Ми у Facebook
12.10.2012, 17:51

У Рівному презентували серію картин "12 історій про УПА" та розсекретили ім'я їх автора [+Фото]

Упродовж понад півроку тривала робота над серією картин на тему Української Повстанської Армії. Картини з'являлися по черзі на спеціальній сторінці в інтернеті та у навчальних закладах міста. Люди, що переглядали їх, писали свої враження у віршах та прозі й відправляли на конкурс. Поки тривав конкурс, ім'я автора тримали у секреті.
Напередодні відзначення 70-ї річниці створення Української Повстанської Армії у Рівному розсекретили ім'я автора серії картин "12 історій про УПА".

Їх створювала рівненська художниця Наталія Серветник.



Саме їй запропонувала створювати повстанські картини заступник міського голови Галина Кульчинська.



- Я особисто знаю цю людину і довіряю їй, - розповіла заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська. - Тому, коли у мене виникла ідея конкурсу "12 історій про УПА", я саме Наталії запропонувала малювати ці картини.



Сама авторка розповідає, що пропозицію Галини Григорівни зустріла з гордістю, адже вважає своїм обов'язком донести до людей, особливо до молоді, історію Української Повстанської Армії.



- Ці всі образи я придумала сама, - розповідає художниця, авторка картин "12 історій про УПА" Наталія Серветник. - Вони йшли з душі й із серця. Картину "Студент", наприклад, малювала, уявляючи свого чоловіка-фізика повстанцем. Задумливий, з книжкою у лісі. А картину "Зв'язкова" малювала, пригадуючи розповіді рідної тітки, що на Тернопільщині, яка маленькою дівчинкою супроводжувала до лісу зв'язкову УПА Олену. Олена носила мою тітку на плечах у мішку, у якому була зброя й гранати. Моя тітка була прикриттям, щоб на той пакунок не звертали уваги. Пакунок дівчина передавала повстанцям у криївку, де й сама жила. А моя тітка верталась додому сама.

12 картин про повстанців рівненського художника - "12 історій про УПА" [Фото+Відео]

Життя у лісі є дуже близьким і самій Наталії, оскільки вона - пластунка. А як усі пластуни звикла ходити у тривалі походи за будь-яких погодних умов, співаючи в дорозі повстанські пісні.



На презентації картин відзначили й тих, хто допоміг в організації проекту, його популяризації та просуванню "12 історій про УПА" в інтернеті.

Усі картини серії "12 історій про УПА" відтепер представлені у галереї європейського живопису "Євро-Арт", де їх може побачити кожен охочий.



Організатори розповіли, що авторів-переможців конкурсу віршів та прозових творів "12 історій про УПА" нагородять у неділю, о 13.30 у залі камерної та органної музики.





На правах реклами