Ми у Facebook
30.10.2012, 16:19

П’ять правил безпечної їзди автомобілем у дощ

З погіршенням погодних умов підвищується ризик виникнення дорожньо-транспортних пригод. Тому водіям слід пам’ятати про прості, але такі важливі правила безпечної їзди в дощ.
Державтоінспекція України нагадує водіям:

- Перше і найважливіше правило в умовах поганої погоди і обмеженої видимості - дотримання безпечного швидкісного режиму та дистанції. У даному випадку у водія буде можливість вчасно відреагувати на зміну дорожньої ситуації і при необхідності безпечно зупинитися перед несподіваною перешкодою, адже в екстреній ситуації автомобіль значно легше контролювати саме при русі на невеликій швидкості.

- У перший час після початку дощу потрібно бути особливо уважним і обережним, не перевищувати швидкість, не робити різких маневрів і гальмувань. Справа в тому, що на початку дощу бруд, що є на дорозі, розмокає, і дорога стає надзвичайно слизькою.

- Якщо дощ настільки сильний, що ви втрачаєте з поля зору транспорт, що їде попереду, необхідно відмовитися від продовження руху. У даному випадку рекомендується виїхати на узбіччя і зупинитися, обов'язково включивши при цьому аварійну світлову сигналізацію.

- У дощ, а особливо з настанням сутінок, водіям і пішоходам для підвищення безпеки рекомендується обов'язково виділити себе на дорозі. Водії повинні заздалегідь включити на своїх автомобілях габаритні вогні, ближнє світло фар або протитуманні фари, а пішоходи - по можливості використовувати світлий одяг і світлоповертальні елементи, що дозволить водіям здалеку їх побачити на дорозі і вжити відповідних заходів.

- Навіть за гарної погоди світло фар зустрічного транспорту заважає водіям здалеку помітити людину на дорозі, а в дощ видимість для водіїв скорочується ще сильніше - на мокрій дорозі вночі відбивається світло фар і дорожніх ліхтарів. Пішоходам важливо враховувати дану особливість і несподівано не виходити на дорогу, починати перехід проїзної частини тільки переконавшись у тому, що всі машини зупинилися. Крім того, перехід дороги потрібно намагатися закінчити вчасно і не залишатися на розділювальній смузі.

За матеріалами ВДАІ УМВС.





На правах реклами