Ми у Facebook
28.11.2012, 08:34

Рівненські школярі залишаться без золотих медалей?

Що таке золота медаль сьогодні? Напевно, це швидше гордість для батьків, аніж підтвердження високого рівня знань школяра. Зовнішнє незалежне оцінювання чи не щороку показує, що золота медаль — це не показник знань. А чи притримуються такої думки освітяни?
Загалом, відсоток медалістів у період з 2008 до 2012 року поступово знизився, адже із впровадженням у систему освіти зовнішнього незалежного оцінювання бали в атестаті медалістів часто не відповідають результатам ЗНО. Звідси й виникає думка, що медаліст — це школяр, який з допомогою вчителів, класного керівника чи навіть батьків дотягнув до золотої медалі, але не своїми знаннями. У цьому випадку логічним є вислів “тягнути за вуха улюбленців”, які потім не складають тест ЗНО з обраного предмету на той бал, який стоїть в атестаті.

— 2008 рік — перший рік загальнодержавного впровадження ЗНО — став резонансним для освітян. Тоді приблизно 50% всіх медалістів не підтвердили свої знання під час проходження зовнішнього незалежного тестування. Звичайно, це сколихнуло систему освіти. Очевидно, саме тому поступово до 2012 року кількість медалістів почала знижуватись. І це нормально. Медалістів не може бути багато. Людина, яка сьогодні отримує золоту медаль, має справді відповідати цій високій планці, бути достойною цієї нагороди, - розповідає директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

Пані Лариса зауважує, що золоті медалі не варто скасовувати, але й нагороджувати ними школярів, які того не заслуговують, або не самі заслужили цю медаль, також не можна.

Високий рівень здобутих знань за одинадцять років повинен підтвердитись у результатах ЗНО. Освітяни схиляються до думки, що результати ЗНО також варто враховувати при видачі золотої медалі. Від цього кількість золотих медалістів, очевидно, значно знизиться, але тоді медалі отримуватимуть справді достойні того школярі.

Нагадаємо, що Рівненська область належить до переліку областей, в яких за проведення зовнішнього незалежного оцінювання відповідає Львівський регіональний центр.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ