Ми у Facebook
15.12.2012, 07:42

Татуювання: Історія створення сучасного мистецтва [+Фото]

У двадцятому столітті сучасні татуювання кілька разів опинялася на вістрі моди. Нова ера в мистецтві почалася в 50-60-ті роки.
ЄВРОПА ТА АМЕРИКА



Образи культур Далекого Сходу, Полінезії, американських індіанців, у поєднанні з амбіціями татуювальників – експериментаторів, породили нові школи, стилі та напрямки, значно розширивши можливості техніки вироблення тату. З тих пір сучасна татуювання займає гідне місце серед інших видів мистецтв.



У 1960 роки клієнтами тату - салонів стали представники рок-культури та інших неформальних співтовариств. Молодь, побачивши татуйовані тіла своїх кумирів, поспішила робити таке ж, як і у них самих. Дана індустрія запрацювала на повну силу. Стали видаватися спеціалізовані журнали і книги, відкрилися школи.



Татуювання: хвороба суспільства чи глибокий сакральний сенс?

З кінця 1970-х років почалася організація конвенцій-фестивалів сучасного татуювання, які стали логічним наслідком розвитку культури тату. Перша конвенція відбулася в Нью - Йорку у 1976 році. Вже більше 30 років конвенції проводяться кілька разів на рік у різних містах Європи та Америки.



Сьогодні, як ніколи раніше, тату стала явищем масової культури: лікарі і адвокати, політики і бізнесмени, професори університетів і домогосподарки прикрашають себе екзотичними ієрогліфами, браслетами, магічними знаками та орнаментами. Чоловіки вважають тату символом мужності, жінки бачать у татуюванні щось загадкове і сексуальне. Одні хочуть долучитися до загальної тенденції, інші, навпаки, бачать у цьому можливість виділитися. Інтерес підігріває очевидна популярність цього мистецтва серед знаменитостей. Мадонна, Френк Сінатра, Шер, Джонні Депп, Бьорк, Джулія Робертс, Кортні Лав, Джон Бон Джові та інші охоче демонструють свої татуювання на екранах і сторінках модних журналів.

Татуйоване Рівне: 20-річний Ігор вважає татуювання прикрасами

РОСІЯ ТА КРАЇНИ СНД



Татуювання в Росії на кінці 19 - початку 20 століть було одним із символів аристократичності: тон в моді задавав саме імператорський двір. Останній російський імператор, Микола II, під час візиту у Японію «зробив на тілі» візерунок у вигляді японського дракона. Татуйованим був і князь Михайло Олександрович. Мода на натільні малюнки, в основному на східні японські мотиви, відразу „вбила” представників „духовності”. Вже в 1906 році в Санкт-Петербурзі відкривається перший салон художнього татуювання, розвиток мистецтва набирає обертів. Але подальший розвиток татуювання, як виду мистецтва, припинилося після Жовтневої революції. Тату відразу потрапляє в розряд буржуазних і шкідливих «пережитків царського режиму».



У радянський період російське татуювання зневажалося в основному через сформуванні у 1910-1930 р.р. потужного асоціального прошарку, так званого „злодійського співтовариства”, з чіткою ієрархією і певними знаками у вигляді натільної графіки. Відомо про узаконене заборонення татуювання, яке загрожувало тюремним ув'язненням у період з 1937 по 1939 роки.

Татуйоване Рівне: 22-річна Єлизавета робить тату через "безмежну любов до квітів"

Можливо, що трансформація відношення до татуювання сталася у період Великої Вітчизняної війни, і пов'язане це з участю „кримінальних елементів” у військових діях в складі штрафних батальйонів на боці Червоної Армії. З війни повернулася значна кількість татуйованих героїв, і заборона на татуювання в Росії просто втратила свій сенс. Але поганий імідж міцно закріпився за татуюванням.



У СРСР в 1980-х роках відбуваються грандіозні зрушення в розумінні татуювання. З'являються перші кольорові тату, все більше людей, з так званого рок-підпілля, роблять собі татуювання, тим самим популяризуючи даний вид мистецтва. Центром всього цього процесу стає Пітербург-Ленінград. В кінці 1980-х початку 1990-х відбувається активний культурний обмін між Росією і країнами Заходу. Люди, отримуючи адекватну, а не викривлену радянською пропагандою інформацію, усвідомлюють, що татуювання - це не ознака тюремного стану, а вид мистецтва!

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Татуйоване Рівне: 22-річна Тетяна вважає тату способом пізнання світу
Олександр Тихонов: "Татуювання — це ексклюзивний живопис на тілі”





На правах реклами