Ми у Facebook
13.01.2013, 17:12

Учасниця проекту "Голос. Діти" співала з вертепом у Рівному [Фото+Відео]

У Рівному стартував Перший міський фестиваль вуличних вертепів "Нова радість стала". У перший день фестивалю колядками та вертепами рівнян привітали майже двадцять колективів навчальних закладів Рівненщини. Для когось цей вихід на велику сцену був першим, а хтось виступив уже у статусі зірки!
Традиція вертепів існувала в Україні здавна, проте в часи радянської окупації була майже знищена, адже тобі подібні заходи заборонялися. Проте українці своїх традицій не забули.

За відродження традицій вертепів, що давно стала звичною, наприклад, для міст Галичини та Прикарпаття, взялися у Рівному й організували перший вуличний фестиваль вертепів.

Його першими учасниками стали діти - учні шкіл Рівного та деяких навчальних закладів області. До дітей та підлітків долучилися й учителі та батьки, що додало фестивалю особливого колориту.

Одні дітлахи вбралися в українське національне вбрання, а інші перевтілилися у героїв вертепів - ангелів, царів, жида, Ірода, чорта чи смерть з косою. Колядками та щедрівками вони сповіщали рівнян, що у Вифлеємі народився маленький Ісус Христос!



- Для мене це був перший виступ на міській сцені, - зізналася учениця 6-го класу ЗОШ№27 Дарина Кушнір. - Ми уже виступали з колядками та щедрівками у школі і саме наш виступ визнали найкращим й директор сказав, що ми представимо школу на міському фестивалі. Цій новині дуже зраділа й залюбки під час канікул ходила до школи на репетиції.



Більше фото першого дня фестивалю - у фотогалереї

Діти не лише грали у вертепі на сцені, а й колядували й щедрували.



- Це чудово, що відроджується така українська традиція, - розповіла учениця 7 класу ЗОШ№19 Христина Луць. - Зазвичай різдвяні свята проводжу з сім'єю, страви різні готуємо, колядувати ходжу, а цьогоріч ще й виступила у вертепі. Добре, якщо цей фестиваль буде й надалі, оскільки я залюбки виступила б на ньому ще.



Якщо для когось виступ на великій сцені був першим, то для однієї з учасниць вертепу ЗОШ№22, виступ перед великою кількістю глядачів - справа звична.

Більше фото першого дня фестивалю - у фотогалереї

- До цього виступу ми готувалися усією школою, адже талановитих дітей - багато, - говорить учениця 6-го класу ЗОШ№22, учасниця проекту "Голос. Діти" Катерина Качановська. - Ми вирішили зробити свято для дітей та дорослих, аби кожен посправжньому відчув дух Різдва!



Окрім гри у вертепі, Катя заспівала для рівнян різдвяну пісню й розповіла, що після проекту "Голос. Діти" у неї стало дуже багато запрошень та концертів.



Більше відео з фестивалю

- Мені пропонували приїхати до Києва на фінал проекту та у "Мамаєву слободу" на Коляди, - говорить Катерина Качановська, - Але я не поїхала, оскільки звикла відзначати Різдво у колі родини у рідному місті.



Свого задоволення від першого дня фестивалю не приховували як учасники, так і організатори.

Більше фото першого дня фестивалю - у фотогалереї

- Хороша сцена й хороша імпровізація, адже ми нікого сюди не кликали, - говорить заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська. - Звісно, традиція вертепів на Поліссі не така сильна, але ми в подальшому будемо працювати й розвиватися в артистичному плані. Це лише перший фестиваль. Побачите, через деякий час ми заберемо першість у Львова!

Більше відео з фестивалю

Одним з найоригінальніших став вертеп від ЗОШ№8, наприкінці якого учасники спустили зі сцени й стали пригощати глядачів бутербродами з салом.



Проте, на цьому фестиваль не закінчився, адже 14 січня, у понеділок, на рівнян чекає другий день фестивалю, родзинкою якого стане "антикризовий" вертеп від рівненських депутатів.

Більше фото першого дня фестивалю - у фотогалереї

Початок другого дня фестивалю - о 12.00





На правах реклами