Ми у Facebook
17.01.2013, 07:26

Кладовище для рівненських собак зроблять у Костополі

Своєрідне собаче кладовище у Рівному зовсім не схоже на елітне поблизу Києва. Тут немає спеціальних могилок та надгробків. Власне, це одна велика яма на сміттєвому полігоні, де й перегнивають тіла собак і кішок. Та із побудовою сміттєпереробного заводу, існування цього “кладовища” опинилося поза законом.
Тому у місті взялися вирішувати нагальне питання: що робити з трупами тварин?

Раніше тіла приспаних хворих собак, а також тих, що загинули під колесами автотранспорту, звозили на сміттєвий полігон. Там їх поміщали у спеціалізовану біотермічну яму, де власне й закінчувалося їх перебування на цій землі.

- Біотермічна яма являє собою яму розміром три на три метри і десять метрів глибиною, - розповів начальник управління ветеринарної медицини у м. Рівне Анатолій САСОВСЬКИЙ. - Яма вимурувана з цегли чи зроблена з бетону, має накриття, рів навколо, огорожу. Суть утилізації у ній полягає в тому, що трупи тут розкладаються, виділяючи певну температура. Під її дією залишки перегнивають.

І хай сама процедура ніби не надто естетична, проте дієва і цілком безпечна для людини, якщо, звісно, дотримуватимся усіх норм, переконаний пан Анатолій.

- Санітарно-захисна зона, відповідно до правил облаштування біотермічних ям, має бути не менше тисячі метрів від населеного пункту або до місця, де постійно перебувають люди. І ці норми були витримані. Проте нещодавно неподалік від ями побудували сміттєпереробний завод. До нього лишилося десь метрів 400. Там постійно працюватимуть люди, тому питань виникати більше не може: санітарно-захисна зона порушена, яму вимушені закрити, - пояснив начальник ветуправління.

- Інформація не конфіденційна, думаю, що за кілька тижнів запрацює сміттєпереробний завод, і ситуація зі сміттям поміняється повністю. Сміття перероблятимуть навіть з районів. На сміттєзвалищі залишаться тільки інертні матеріали, пісок, і те, що не представляє ніякої загрози. У тому числі ми заберемо звідти яму, - зазначив міський голова Рівного Володимир ХОМКО. - Тварин буде не багато, тому що тепер ми їх практично не відстрілюємо, лише дуже хворих або хворих на сказ.

І все б нічого, якби облаштування нових таких ям не було заборонено законом. Тому нарешті вирішили звернутися до європейської практики — укласти договір з підприємством, яке власне й спеціалізується на утилізації й переробці рештків тварин.

- У правилах сказано, що облаштування таких нових ям заборонено. За законом утилізація відходів тваринного походження на території України здійснюється спеціалізованими підприємствами. У нас в області є спеціальний завод, який переробляє все і відходи, і трупи — ДП “Костопільський ветеринарно-санітарний завод”. Він має все необхідне і свій транспорт, і контейнери. Всі підприємства, які підконтрольні ветеринарній медицині укладають відповідні договори. Завод поставить спеціальні контейнери на полігоні і, коли вони заповнюються, по телефонному дзвінку вивозять і переробляють ці відходи. Видається спеціальна квитанція, - розповів Анатолій Сасовський. - З перероблених відходів виготовлятимуть кісткове борошно, з якого потім роблять добрива та інше.

У ці ж контейнери потраплятимуть і трупи усиплених у клініках чи загиблих на дорозі тварин. Їх туди доставлятимуть комунальники. А платитиме за переробку місто. Коштуватиме це 360 гривень за тонну і 3,60 грн за 1 кілометр. Власникам же приватних тварин потрібно буде самим контактувати з ветеринарами чи заводом, аби утилізувати труп. Вартість залежатиме від розміру та ваги тварини.

Зверніть увагу:
Детальнішу інформацію про те, що робити з тілом домашнього улюбленця, після його смерті, можна отримати за телефонами у Рівному:

63-36-30 Рівненська міська лікарня ветеринарної медицини
22-15-12 управління ветеринарної медицини у м. Рівне





На правах реклами