Ми у Facebook
18.01.2013, 16:06

Що відчувають рівненські чоловіки, коли народжують жінки?

Те, що відчуває жінка під час пологів уявити здатен кожен. Проте, відчуття та можливості чоловіків у цей момент інколи справляють враження не лише на майбутню маму, а й на самих лікарів.
Ще зовсім нещодавно пологи вважалися виключно жіночою справою. Нині все більше сімейних пар народжують разом. Більшість батьків ставляться до майбутніх змін у житті серйозно: ходять на курси підготовки до пологів, проводять більше часу разом і навіть читають книги майбутній дитині! Між тим, на перший погляд навіть добре підготовлений та обізнаний татусь інколи під час спільних пологів демонструє свої приховані можливості. Від занадто активної турботи до істерики.

Як пояснюють лікарі, така поведінка є цілком природною, адже, спостерігаючи за дружиною, вони інколи підсвідомо перебільшують побачене.

- Бувають випадки, коли чоловіки втрачають свідомість, нервують більше за самих породіль. Найчастіше всього сильна половина людства плаче, коли бачить новонароджене маля. Без будь-яких перебільшень - це сльози щастя. - пояснює завідуючий гінекологічним відділенням Рівненського обласного перинатального центру Олександр ХАРИТОНОВ. - Звичайно, яким би не був чоловік - лікаря він не замінить, проте нам набагато простіше, коли поряд з дружиною є не мама, подруга чи сестра, а саме чоловік. Така присутність не просто заспокоює жінку, а й дає можливість народити дитину в найбільш сприятливих умовах.

Утім, фахівці наголошують: психологічний комфорт під час пологів – безперечно важлива річ. А головним правилом такого комфорту є самостійний вияв бажання майбутнього татуся бути присутнім на пологах. У іншому випадку – значна порція стресу йому забезпечена.

Відтак, варто пам’ятати , що ідея спільних пологів підходить не всім. Тому рішення про пологи удвох не може прийматися лише дружиною. Не варто наполягати на своєму, і якщо чоловік з якихось причин не хоче брати участь в цьому процесі, поставтеся до його рішення спокійно. Не варто забувати, що яким би толерантним до всіх природних речей не був ваш майбутній тато, він перш за все чоловік.

Утім, скільки б думок і порад не існувало, рішення приймати майбутнім батькам. Кажуть, що у вагітних жінок інтуїція найбільш розвинена. Так що слухайте себе, свого малюка і тата!

Що думають мами?

Юлія СТЕПАНЕЦЬ:




- Мені чоловік дуже допомагав при пологах. Хоча, під час вагітності не вважав за потрібне бути присутнім. Але як тільки прийшов момент початку пологів – з геройки я перетворилася на боягузку, а чоловік навпаки, хоча теж боявся, намагався всіляко підтримувати мене, говорив спокійним тоном, ніби все під контролем. У мене були непередбачувані пологи. Більше 12 годин були перейми. Тому чоловік і капельницю за мною носив по родзалу, і на м’ячі вправи допомагав робити, і робив масаж спини. Йому було дуже мене шкода, весь час повторював одну фразу: «Краще б сам народив, ніж дивитись, як ти народжуєш!». У результаті, наша донечка народилась за допомогою кесарового розтину. І саме тут чоловікові дісталась найпиємніша і відповідальна участь – саме йому (так як я була під наркозом) поклали на живіт нашу Веронічку після народження. Він гордиться цим, а я йому дуже заздрю. Адже я мріяла про це всю вагітність.

Що думають татусі?

Павло ШАМШИН:



- Звісно, я переживав. Але намагався це ніяк не показувати, щоб дружина не нервувала, адже їй було, певно, у мільйон разів важче, ніж мені. Під час пологів дружина постійно тримала мене за руки, які подерла до крові. Та коли я побачив свою новонароджену донечку, відразу про це забув. Загалом, вважаю, що чоловік обов`язково має бути присутнім на пологах. Важливо підтримати дружину в такий складний момент і просто стежити за діями медичного персоналу. А особливо сприйнятливим раджу просто більше дивитись дружині в очі, а не в інші місця. Так ви себе убезпечите від втрати свідомості та інших проблем, які можуть виникнути вже після пологів.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ