Ми у Facebook
28.01.2013, 07:51

НБУ зняв обмеження граничної суми переказу валюти за кордон

Національний банк України зняв обмеження щодо граничної суми переказу фізичними особами-резидентами іноземної валюти за межі України.
Про це повідомила заступник директора Департаменту методології грошово-кредитної політики – начальник управління методології валютного регулювання Національного банку України Людмила Чепінога, коментуючи адаптацію деяких нормативно-правових актів НБУ відповідно до запроваджених вимог щодо обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті.

Правління НБУ 14 грудня 2012 року прийняло постанову №531 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України», яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України 8 січня 2013 року за №78/22610.

Постанова №531 прийнята у зв’язку з необхідністю подальшої адаптації деяких нормативно-правових актів Національного банку України відповідно до запроваджених вимог щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень в іноземній валюті у вигляді валютної виручки резидентів від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами та надходжень на користь фізичних осіб.

НБУ обмежить виведення валюти фізособами за кордон

Зокрема, у Постанові №531 конкретизується механізм обов’язкового продажу валютної виручки, що надходить на рахунки резидентів (юридичних осіб або фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності), відкриті за межами України на підставі індивідуальної ліцензії на розміщення валютних цінностей на рахунках за межами України. Передбачено, що обов’язковий продаж здійснюватиметься власником ліцензії або шляхом перерахування суми в іноземній валюті, необхідної для обов’язкового продажу в уповноважений банк, або шляхом здійснення обов’язкового продажу тієї самої іноземної валюти з власного рахунку, відкритого в уповноваженому банку, який зазначений у ліцензії.

«Для фізичних осіб (резидентів та нерезидентів) передбачена можливість купівлі іноземної валюти для її повернення, якщо іноземна валюта була помилково (надмірно) отримана цими фізичними особами та продана уповноваженими банками згідно із вимогами щодо обов’язкового продажу надходжень на користь фізичних осіб в іноземній валюті із-за меж України.

Також цією постановою Національний банк України зняв обмеження щодо граничної суми переказу фізичними особами-резидентами іноземної валюти за межі України на підставі індивідуальної ліцензії Національного банку України на розміщення валютних цінностей на рахунках за межами України. Тепер фізичні особи-резиденти можуть здійснювати на ці рахунки перекази іноземної валюти без обмежень на підставі вищезазначеної ліцензії», – пояснила Людмила Чепінога.

Крім того, за її словами, удосконалено процедуру документування операцій з переказу коштів фізичними особами в банківських установах.

НБУ введе обмеження на розрахунки готівкою в 150 тисяч гривень

«Так, Національний банк України скасував вимоги щодо ведення банками журналу обліку здійснених в іноземній валюті переказів за межі України та виплати цих переказів, а також журналу обліку здійснених у межах України за дорученням фізичних осіб-нерезидентів переказів у національній валюті та виплати цих переказів, оскільки зазначені операції відображаються в електронному вигляді в програмному комплексі «Операційний день банку (ОДБ)», – повідомила Чепінога.

Постанова №531 набирає чинності з 25 січня 2013 року, з дня її офіційного опублікування в періодичному виданні нормативно-правових актів «Офіційний вісник України».

Джерело: zik.ua





На правах реклами