Ми у Facebook
31.01.2013, 11:40

На ринку Дикого "загубили" 13 мільйонів гривень

Бухгалтерія: чорнова чи ідеальна? Обидва ці визначення довелося почути цими днями про одну й ту ж бухгалтерію ринку Дикого, яка, за твердженням податківців, «загубила» 13 мільйонів гривень.
ПОДАТКОВА: ринок приховав від оподаткування 13 мільйонів гривень

Інформацію про злочинну діяльність посадових осіб одного з рівненських ринків, яку викрили оперативники-податківці, розповсюдило управління податкової міліції Державної податкової служби у Рівненській області за підписом прес-офіцера Олександра Мрозовича. Астрономічні суми прибутків і зловживань, про які йдеться, здатні наповал уразити уяву будь-кого, хто не працює в сфері великого бізнесу.

«За останні три роки, – повідомив прес-офіцер УПМ ДПС у Рівненській області Олександр Мрозович, – кошти за оренду з більш як третини торгових місць керівництво ринку клало собі до кишені, не сплачуючи податків та інших обов’язкових платежів із цих доходів. Оперативники податкової міліції звернули увагу на те, що кількість офіційно та документально заявлених торгових місць на території ринку не відповідає дійсності. Перерахувавши всі торгові точки, вони виявили, що реальна цифра торгових місць значно більша, ніж офіційна.

Провівши першочергові слідчі дії та обшук офісу ринку, податківці вилучили докази. Серед них була і «чорнова» бухгалтерія. За три роки в бухгалтерському обліку не відображено близько 13 мільйонів гривень, отриманих від підприємців, які сплачували за оренду торгових площ, та інші платежі.

Підприємству донарахували понад 3,5 мільйона гривень податків, а щодо його службових осіб відкрито кримінальне провадження за найтяжчою, третьою частиною ст. 212 Кримінального кодексу України, тобто за фактами умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. За цей злочин передбачене покарання у вигляді штрафу від 15 до 25 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією майна».

Обвинувачені в умисному ухиленні від сплати податків працівники ринку Дикого мають цілком законне право, передбачене все тим же Кримінальним кодексом України, уникнути кримінальної відповідальності, якщо сплатять державі податки та штрафи.

РИНОК: податківці намагаються «прирахувати» нам усю несанкціоновану торгівлю, що відбувається навколо ринку в базарний день

Директорка приватного підприємства «Торговий центр-Д» (це – офіційна назва ринку Дикого) Олена Нездюр оскаржила в адміністративному суді незаконні дії податківців і вже давала слідчим покази як свідок у цій заплутаній справі. Тому за законом вона не може розголошувати жодних даних цієї колізії. Хоча, зізналася, їй дуже кортіло це зробити. Але, аби дотриматися процесуальних норм, від спілкування з нами вона відмовилася.

Озвучив позицію адміністрації ринку юрисконсульт підприємства Валерій Половко.

«Податківці завернули круто: вони намагаються приплюсувати нам як базу для нарахування податків усю незаконну торгівлю, яка через їхнє ж головотяпство процвітає навколо ринку Дикого в базарні дні, – обурюється юрисконсульт ринку. – Хоча навіть передбачених законодавством документів із зазначенням фактів порушень вони не надали, та ми самі вирахували за їхніми цифрами: дописано три магазини, що стоять уже за межами ринку та належать якимось підприємцям, і понад 400 лотків, яких, насправді, на ринку Дикого немає жодного. Контейнери – є, павільйони – є, і цифри сходяться, а лотків – ніколи не було.

Податкова міліція почала свій «наїзд» із того, що порушила всі можливі законодавчі та процесуальні норми. Торік у жовтні, коли в нас працювала перевірка з міської податкової інспекції, їхні «стражі» вломилися на територію ринку під виглядом «огляду місця події» (акта з нього ми теж не бачили), та жодної кримінальної справи не порушили, бо, звісно, не побачили жодного злочину.

У нас ідеальна бухгалтерія, й інспектори податкової міста довели це наданим нам актом перевірки. Виконувати “рекомендації” – добровільно сплатити стільки, скільки вони зазначили в акті, і “буде вам звільнення від кримінальної відповідальності” – ми, зрозуміло, не будемо, бо дії податкових “карателів” – це явний тиск, “зачистка” незалежного бізнесу. Можна лише здогадуватися, чиї інтереси стоять за ними. Ринок Дикого, на якому всі товари і продукти продають набагато дешевше, ніж будь-де в Рівному, давно вже є кісткою в горлі у багатьох “бізнесменів” від влади. Насправді ж держава мала би нас захищати: ринок – це офіційне місце роботи для понад тисячі рівнян. Вони, як і ми, нічого від держави не просять, а навпаки – платять їй усі разом величезні податки. Висновків робити не буду – це справа суду. Але будемо використовувати всі передбачені законом можливості для захисту від свавілля та зловживання владою».

НАРОД: коли пани б’ються, то в холопів чуби тріщать

Скандальні історії навколо ринку Дикого випливають у пресі із завидною послідовністю: приблизно раз у півроку. Відомо, що коли пани чубляться, то в холопів завжди чуби тріщать. Тому ми вирішили дізнатися, що думають про мегаскандал із податковою приватні підприємці, які торгують на ринку Дикого.

Ось що нам розповіли.

Василь, приватний підприємець, орендує великий контейнер на ринку, продає господарський крам:

– Власник запевняє мене, що здає мені цю точку за собівартістю, за ціною ринкового збору. Плачу йому 1250 гривень за місяць, а вторгував сьогодні 100. Не приведи Боже, пани щось там накрутять – закриюся. Куди піду – не знаю, бо за душею – ні копійки. До мене підходили хлопці, агітували переходити на якийсь «Шелен», що, може, колись буде десь у полі за Луцьким кільцем. Казали, що в них тільки «вступне» коштує 1000 доларів. А хто туди поїде з покупців? Ніхто! Хіба що, як вони обіцяють, наш «Дикий» прикриють.

Якщо підвищать плату або базар закриють – піду на біржу. Наївся вже цим хлібом, що скоро буде нічим здачу віддавати!

Марія Мирославівна, власниця і єдиний продавець у 5-тонному контейнері, торгує дитячим вбранням:

– Нате, подивіться чеки: 417 гривень плачу щомісяця. Є договір, усе чин чином. А ще сплачую патент, у Пенсійний фонд, хоч я давно пенсіонерка, і плачу якісь там дрібніші податки. Собі лишається за місяць хіба що тисяча гривень. І стільки ж маю пенсії. Люди звідси йдуть геть, особливо ті, хто на оренді. Нових охочих мало, то хазяї вже продають контейнери на металобрухт…

Про те, що підприємці платять повз касу, чула щось, та поміж моїх знайомих таких нема. Можливо, це хтось із тих, що мають по кілька контейнерів на одного підприємця. А так у нас строго: договір, книга, й працюй.

Олена, молода продавщиця жіночої білизни:

– Я завжди плачу за хазяйку. Наша такса – 250 гривень на місяць. Гроші беру з каси, здаю чек. Чи платить хтось без чеків? А хто ж вам правду скаже!





На правах реклами