Ми у Facebook
12.02.2013, 18:11

У Рівному протестували проти подорожчання іноземних ліків [+Фото]

Акцію протесту проти ймовірного подорожчання або й зникнення з продажу ліків іноземного виробництва, аналогів яким в Україні немає, провели у Рівному активісти кількох громадських організацій. Таким чином вони вимагали не допустити введення в дію з 1 березня "Закону про ліцензування імпортних ліків".
Із початку березня в Україні вступить в дію "Закон про ліцензування імпортних ліків".

Внаслідок цього з полиць українських аптек можуть зникнути ліки іноземного виробництва, серед них - ліки для онкохворих, діабетиків та інші необхідні багатьом медпрепарати, аналогів яким в Україні не виготовляють.



- Ми постійно спілкуємося з батьками онкохворих дітей, адже фонд уже кілька років займається підтримкою цих дітей, - говорить заступник голови благодійного фонду "Скарбниця Надії" Мар'яна Рева. - Під час лікування використовується лише біля 3% ліків українського виробництва. Інші - іноземного виробництва. Якщо з першого березня ці ліки перестануть ввозити, то в Україні помруть тисячі онкохворих дітей. Я не кажу уже про людей після інсультів, інфарктів, хворих на туберкульоз...

Протестуючи проти цього закону, активісти вишикувалися у символічну чергу до аптеки на майдані Незалежності.

- Ми зібралися у підтримку всеукраїнського руху пацієнтів й на знак протесту проти закону стосовно ліцензування імпортних медичних препаратів, - говорить голова правління Рівненського відділення Всеукраїнської мережі ЛЖВ Юрій Лазаревич. - Цей закон викличе ажіотаж на іноземні препарати й виникне дефіцит цих препаратів на ринку. А під дію закону припадає понад 8 тисяч найменувань препаратів.



Як зауважив Юрій Лазаревич, закон, що має ввести ліцензування імпортних ліків, також призведе до зростання корупції у медичній сфері, адже досі не розроблений механізм отримання цих ліцензій й невідомо хто ці ліцензії має видавати.

Організатори додали, що на сьогодні у Верховній Раді зареєстрований законопроект, що передбачає скасування цього закону, й сподіваються, що він буде прийнятий.

Подібні акції відбулися у багатьох інших містах України.





На правах реклами