Ми у Facebook
27.02.2013, 08:00

Як доглядати за квітучими кімнатними рослинами у міжсезоння

Календарик: 27 лютого 2013 року, середа.
Місяць у знаку Терезів, третя чверть (спадає), 17-й місячний день.

Господарю і господині на замітку:
26, 27 лютого – несприятливі дні для садіння й пересаджування зелених рослин.
Ввечері можна поливати, обприскувати й підживлювати кімнатні вазони.

Як поливати кімнатні рослини взимку?

Квітникарі висівають на розсаду декоративні багаторічні та однорічні рослини.

На весняні свята у багатьох оселях рівнян на підвіконнях з’являються квітучі рослини у вазонах: азалії, орхідеї, каланхое, цикламени, сенполії, примули, гіацинти, клівії та інші.

Слід звернути увагу, що більшість квітучих у міжсезоння і на початку весни рослин люблять прохолоду й у теплі швидко відцвітають або ж починають втрачати листочки й бутони.

Цикламени поливають прохолодною водою через піддон і разом з азаліями розміщують у найпрохолоднішому місці у квартирі. Наприклад, на підвіконні, заскленій лоджії. Але майте на увазі: азалії люблять дуже багато світла, а цикламени найкраще почуваються у затінку інших рослин. Прямі сонячні промені можуть обпекти листочки й зовсім занапастити рослини. Ідеальна температура для цих рослин 8-10 градусів тепла вночі й +12-16 градусів вдень.

Квітучі азалії дуже люблять похолодну воду. Грунт у вазонах повинен бути завжди вологим.

Що робити з кімнатними рослинами, яким некомфортно зимувати на підвіконні?

Квітучі клівії, колумнеї, примули, сенполії, орхідеї, різні бромелієві рослини поливають водою трохи вище кімнатної температури дуже обережно, щоб вона не застоювалася. Водночас треба слідкувати, щоб земля не пересушувалась.


Листя кімнатних рослин слід регулярно протирати вологою губкою, видаляючи пил. З опушених листків сенполії (фіалки), глоксинії і т.п. пил (якого найбільше у спальні) видаляють м’яким пензликом. Можна для цього пожертвувати старий пензлик для рум’ян.

Щоб грунт у вазонах не забивався і коренева система рослин дихала й не загнивала, його треба періодично розпушувати.

Для профілактики розмноження шкідників (павутинний кліщ, щитовка, тля) стебла рослин періодично обмивають водою, в якій розводять трохи господарського мила.

Приміщення щодня слід провітрювати, особливо в сонячні дні, уникаючи протягів, які небезпечні для багатьох рослин. Якщо вазони стоять на вікні, під час провітрювання їх треба прибрати якомога далі.

Найкращі природні очисники повітря в оселі – на наших підвіконнях

Надзвичайно шкідливе для тендітних кімнатних квітів, ослаблених зимою вдома чи вирощених у теплицях з особливим мікрокліматом, гаряче сухе повітря, що йде від радіаторів опалення. Вологість повітря підвищують, вранці та ввечері обприскуючи рослини, встановлюючи поряд ємності з водою, сирим піском або мохом.

Раз на місяць слід підживити рослини слабким розчином комплексного мінерального або органічного добрива.

Придбані у магазині й пересаджені в більші вазони з досипанням нового грунту квітучі рослини перші два тижні не підживлюють.

ЗАВАНТАЖИТИ ПОВНУ ВЕРСІЮ ПОСІВНОГО КАЛЕНДАРЯ 2013

Поради астрологів:
Відмовтеся від надмірної ділової активності, менше дивіться на речі та людей крізь рожеві окуляри, водночас шукайте компроміси у стосунках з усіма, з ким живете й працюєте поруч. Шлюб у цей день щасливий, міцний, бо заснований на любові у найширшому розумінні.

Народні прикмети:
27 лютого вшановується пам'ять святого рівноапостольного Кирила.
У минулі часи наші предки помітили: гарна сонячна погода на Кирила вказує на те, що скоро повернуться морози.





На правах реклами