Ми у Facebook
03.03.2013, 15:35

Рівненський письменник виступив проти знищення культурної споруди Києва

У суботу, 2 березня, на Контрактовій площі у Києві громадські активісти та багато небайдужих киян вийшли на захист Гостинного двору, який влада намагається перетворити на сучасний торгівельний комплекс. Серед учасників протесту був і рівненський письменник Олександр Ірванець.
На акцію протесту біля пам'ятника Григорію Сковороді зібралися понад 300 громадських активістів, митців, музикантів та просто небайдужих людей.

Активісти вимагали від київської влади повернути Гостинному двору статус пам’ятки архітектури, який, за словами самих учасників акції, може захистити територію від забудови.

Одним із тих, хто прийшов на акцію протесту, став рівненський письменник Олександр Ірванець, який нині проживає в Ірпені, неподалік Києва.



- Для прикладу після недавньої війни у Хорватії відбудували Дубровник (місто на півдні Хорватії, стара частина якого є пам'яткою архітектури світового значення - прим. авт.), - розповів журналістам рівненський письменник Олександр Ірванець. - Але його відбудовували таким, яким він був. Вони не зносили ті будівлі й не будували на їхньому місці якісь коробки зі скла й бетону. Тому звичайно Гостинний двір має стояти, тому що він красивий. Йому можна знайти застосування, адже раніше тут був театр. Зараз є багато вільного місця, яке може служити киянам, а не для збагачення олігархів.



Крім того Олександр Ірванець додав, що якщо перебудувати Гостинний двір, то черга дійде й до інших історичних споруд, що знаходяться неподалік. Тому, на його думку, такі акції потрібні, адже "вода камінь точить".

Відео з акції на захист Гостинного двору - у нашій відеогалереї

Окрім Олександра Ірванця на акцію із захисту Гостинного двору прийшло чимало відомих людей, зокрема музиканти гурту "ДахаБраха", письменники Артем Полежака та брати Капранови, а також багато інших відомих людей.



Нагадаємо, що у вересні минулого року Київська міська рада дозволила реконструкцію Гостинного двору під торговельно-офісний центр.

Акція протесту пройшла мирно й на відміну від минулої акції, під час якої відбулася сутичка між активістами та правоохоронцями.



Проблема реконструкції пам'яток архітектури актуальна не лише для Києва, але й для Рівного.

Варто згадати старовинне приміщення Рівненського військомату, будинок міського голови Рівного, якому понад 100 років, а також будинки архітектора Григорія Косміаді.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ