Ми у Facebook
06.03.2013, 10:40

Міський голова Рівного: "У нас не все так погано" [+Фото]

На засіданні секції

Бідність кожен розуміє по-своєму. Ми бідні, якщо порівнювати наше життя з європейськими країнами, до яких нам ще далеко. Але маємо радіти хоча б із того, що не позбавлені благ цивілізації, як деякі африканські міста.
Міський голова Рівного Володимир Хомко щойно повернувся з восьмого форуму Світового альянсу міст проти бідності. Захід відбувався з 19 по 21 лютого в місті Дублін, Ірландія. Взяти участь у форумі Володимир Хомко зміг завдяки запрошенню ООН, яка організувала цей захід і профінансувала всі витрати на поїздку.

На форум до Дубліна з’їхалися сотні міських голів з різних куточків світу. Тут були представники міст Африки, Південної та Північної Америки, Європи та Азії. Україну, окрім Рівного, представляв мер Житомира та представники Івано-Франківська, Севастополя і Євпаторії. Мер Дубліна влаштував нам гарний прийом, і надзвичайно приємно, що нашу українську делегацію особисто зустрічав посол України в Ірландії Сергій Рева.

Типовий район Дубліна
Типовий район Дубліна


– Я мав унікальну можливість поспілкуватися з керівниками міст різних континентів. Зазначу, що нам є до чого прагнути, але зрозумів, що й у розпач впадати не потрібно. Наприклад, дізнавшись із виступу міського голови Едмонтона (Канада) про їхній рівень життя і порівнявши його з нашим, я розумію, що ми живемо, м’яко кажучи, гірше. Але і в нього є проблеми. Вразив виступ представника Пекіна, який розповідав про стратегію розвитку міста. Отут справді було чому заздрити. Утім, почувши, в яких умовах живуть мешканці багатьох африканських міст, все-таки розумієш, що у нас не все так погано. Тільки уявіть собі: в одному багатомільйонному африканському місті (зі слів його очільника) 70% мешканців живуть у нетрях – в картонних коробках, не маючи доступу до води і каналізації, не кажучи вже про газ та електроенергію. Звичайно, це не означає, що ми повинні заспокоїтись і зупинитися на досягнутому, бо, бачте, хтось живе гірше. Однак маємо цінувати те, що маємо. Адже, на жаль, мільйони людей на планеті позбавлені, здавалося б, елементарних речей.

Мер Рівного В.Хомко з мером м.Каліману (Замбезія, Мозамбік) Мануелем де Арауджо
Мер Рівного В.Хомко з мером м.Каліману (Замбезія, Мозамбік) Мануелем де Арауджо


За словами Володимира Хомка, багато з того, що він почув на форумі, неприйнятне для впровадження чи застосування в нашій країні. Утім, деякі іноземні ініціативи йому сподобалися:

– Ірландські студенти розробили для людей, які приїхали в їхню країну на заробітки, але не володіють англійською мовою, механізм роботи з документами. Якщо заробітчанин приходить, наприклад, до банку і не знає, що йому робити із запропонованими йому бланками, він фотографує їх на смартфон і через ммс-повідомлення пересилає на визначену адресу. А відповідна служба з допомогою спеціальної програми в телефонному режимі перекладає їх на зрозумілу людині мову. Погодьтеся, оригінально.





На правах реклами