Майже всі українці мріють бути фрілансерами
Сучасні офісні працівники значно менше прикуті до свого робочого місця, аніж раніше. Дистанційна робота та фріланс уже давно поширені в Європі і набувають все більшої популярності на теренах України. Як виявилось, 60% офісних працівників так чи інакше мали досвід роботи фрілансером. Найчастіше цей вид зайнятості трапляється серед айтішників, маркетологів, рекламістів та консультантів. А от у банківській сфері, торгівлі, виробництві та будівництві такої розкоші працівникам чекати марно.
Більшість тих, хто має досвід роботи фрілансером, лишились ним вельми задоволені. Що цікаво, чим більше досвіду, тим більше переваг вбачали респонденти у фрілансі. Лише 6% респонтенів зазначили, що не спроможні працювати у такий спосіб. А іще 31% вбачають у фрілансі як позитиви, так і негативи.
Робота на фрілансі видається достатньо привабливою також і тим, хто ніколи не мав такого досвіду (80% або ж 31% від загальної кількості опитаних). Загалом, фрілансинг найбільше цінують за гнучкий графік роботи, відсутність прив’язки до офісу та можливість вирішувати справи у зручний час.
Уявлення респондентів про фріланс є значно більш критичним, аніж оцінки реального досвіду. Так, стосовно деяких практичних ознак фрілансу, як-от можливість вирішувати справи у зручний час, думки респондентів із досвідом і без досвіду роботи суттєво відрізняються: 70% проти 40%. Тобто, аби зрозуміти переваги – слід спробувати.
Негативи роботи фрілансером респонденти вказували менш активно, ніж позитиви. Найчастіше зазначали непостійний заробіток і відсутність гарантій оплати праці. Причому нестабільність майже однаково часто обрали обидві категорії – з досвідом роботи і без. Ті, хто мав досвід роботи на фрілансі, дуже часто відмічають проблеми із самоорганізацією та ефективністю роботи, а також ускладнене спілкування із колегами. Ті ж, хто такого досвіду не мав, меншою мірою помічають ці проблеми.
На думку респондентів, найбільше робота у фрілансі підходить тим, у чиїй присутності в офісі немає гострої необхідності та представникам творчих професій. Інша категорія: ті, хто має багато часу проводити з сім’єю, тобто, працівники із малими дітьми. На четвертому місці – IT-спеціалісти. 22% респондентів вважають, що фрілансинг може бути доцільною роботою для усіх.
Фрілансери вигідні і роботодавцю. Респонденти, які працювали у фрілансі, позитивно оцінюють вплив роботи з фрлансерами на ефективність компанії. Вони частіше зазначили, що чим більше фрілансів, тим краще. Половина опитаних вважає, що у фріланс роботі є сенс лише тоді, коли роботу не можуть виконати офісні працівники.
Дані були отримані у результаті опитування, яке відбувалося серед зареєстрованих користувачів сайту hh.ua у березні 2013 року. В опитуванні брали участь 2108 респондентів, серед яких 46% - чоловіки і 54% - жінки віком від 21 до 40 років.

Як зберегти свіжість хліба надовго

Свіжоспечений хліб із рум’яною скоринкою та ніжною, м’якою м’якушкою — справжня гастрономічна розкіш. Білий, житній чи зерновий — кожен має своїх поціновувачів. Та скільки разів ми стикалися з розчаруванням, коли вже наступного дня хліб ставав твердим і сухим?
переглядів: 144
П’ять простих налаштувань, які допоможуть смартфону працювати довше

Ми живемо в епоху, коли смартфон — не просто засіб зв’язку, а особистий помічник, навігатор, розважальний центр і навіть кишеньковий офіс.
переглядів: 154
Як розписати писанку: інструменти, техніка, орнамент

Розпис писанки — це не просто творчий процес. Це глибоке занурення у власне "я", спосіб осмислення світу і форма збереження культурної спадщини. Писанка — це не лише великодній символ, а живий код української нації, в якому переплітаються естетика, духовність і історична пам’ять.
переглядів: 170
Компенсація для роботодавців: як отримати підтримку за працевлаштування молоді

Роботодавці в Україні мають можливість отримати фінансову компенсацію за працевлаштування молодих фахівців. Про це повідомляє Державна служба зайнятості. Ініціатива спрямована на підтримку бізнесу та створення додаткових можливостей для молоді, яка лише починає свій професійний шлях.
переглядів: 169
Як перевірити масло вдома: кілька простих рецептів

Вершкове масло — постійний гість на кухні багатьох українських родин. Його цінують не лише за універсальність у приготуванні страв, а й за поживні властивості.
переглядів: 121