Ми у Facebook
19.06.2013, 16:04

Чи можна вивезти за кордон картину з бурштину?

Рівненщина - бурштиновий край, тут займаються видобутком сонячного каменю, а також створюють неповторні картини. Часто у гостей з іноземних країн неодноразово поставало запитання: а чи можна красу, створену рівненськими майстрами, привезти у свою країну та чи потрібні для цього дозвільні документи?
За словами першого заступника начальника Рівненської митниці Міндоходів Олександра Миронюка, під час переміщення громадянами товарів для особистих, сімейних та інших потреб, не пов’язаних зі здійсненням підприємницької діяльності, товари, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 10000 євро, не підлягають письмовому декларуванню при вивезенні їх громадянами за межі митної території України. Про це йдеться у статті 371 Митного кодексу України. Підтвердити вартість таких товарів можна, застосувавши касові або товарні чеки, ярлики, інші документи роздрібної торгівлі, які містять відомості щодо вартості таких товарів.

Для громадян-нерезидентів фактурна вартість таких товарів не повинна перевищувати суми іноземної валюти, ввезеної цими громадянами в Україну. Якщо ж ці товари вивозяться громадянами-нерезидентами у зв’язку з остаточним виїздом за межі України, то їх вартість не повинна перевищувати суму доходу, одержаного за час роботи чи навчання в Україні, що підтверджується відповідними документами, підлягають письмовому декларуванню в порядку, встановленому для громадян.

На виконання частини першої статті 373 Митного кодексу України, постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 №436 затверджено перелік товарів, вивезення (пересилання) громадянами за межі митної території України яких (незалежно від їх загальної фактурної вартості) не допускається. Для картин з бурштину таких обмежень не встановлено.

Таким чином, для вивезення громадянами за межі митної території України картин з бурштину серійного і масового виробництва обмежень немає. Тому ці мистецькі роботи можуть милувати око і в оселях громадян інших держав, повідомили у ГУ Міндоходів у Рівненській області.





На правах реклами