Ми у Facebook
21.06.2013, 08:12

Як у Рівному розчищати дороги – порада експерта

До редакції порталу OGO.ua звернувся спеціаліст з енергетики, енергозберігання, електропостачання і ЖКГ В'ячеслав Шатний. Чоловік довгий час жив і працював у російському місті Вологда. Зараз повернувся жити до рідного Рівного і прагне допомогти нашому місту, поділившись позитивним досвідом росіян.
В'ячеслав Шатний закінчив політехнічний інститут у Санкт-Петербурзі за спеціальністю технічна кібернетика. Приїхав до Рівного у 1976 році, три роки працював тут в тепломережах, 12 - на радіозаводі.

У Рівному сніг ускладнює рух на дорогах [+Фото]

- А коли в 94 році тут все руйнувалося, я поїхав до себе на батьківщину, - каже В'ячеслав Шатний. - Там працював енергетиком, потім головним енергетиком, а також був членом комісії при мерії міста. Ось там я і стикнувся з ЖКГ. Вологда - північне місто, зима була з жовтня по березень, снігу намітало вдвічі більше. Але там повністю відпрацьована система прибирання цього снігу. Навіть у дуже сувору зиму і транспорт нормально їздить, і люди ходять, і мами з колясками їздять.. А у Рівному складається враження, що в сфері ЖКГ зовсім нічого не робиться.

За словами чоловіка, в його рідному місті і влітку, і взимку діє трирівнева система прибирання вулиць.

Комунальники чистять вулиці цілодобово, але цього не видно [+Фото]

- Перший рівень - це коли Вологдавтодор (у Рівному - Рівнеавтодор) очищає головні центральні вулиці, - говорить пан В'ячеслав. - Їде снігоочищувач, згрібає сніг в одну купу. Потім їде самосвал і цей сніг збирає. І це дуже швидко робиться, сніг прибирається, поки його ще не втоптали. І вулиці чисті, і транспорт нормально їздить. Так очищають і великі площі, і зупинки, і переходи. Другий рівень прибирання – це приватні двірники. Їх наймають магазини чи перукарні, щоб вони прибирали навколишню територію. Якщо, приміром, поруч є кілька маленьких магазинів, то вони спільно наймають одного двірника. Якщо великий магазин, то мають навіть двох прибиральників. В основному на другий рівень беруть боржників по ЖКГ. От, наприклад, людина винна за комунальні послуги, приміром 5 тисяч гривень. їй говорять: "Наймайся на іншу роботу. Ми тобі даємо ділянку, платимо мінімальну зарплату, частина буде відраховуватись за борг". Люди із задоволенням виходять чистити сніг сім'ями. А третій рівень: двори. Це справи жеків і ОСББ. Вони чистять сніг у дворах, щоб біля під'їзду прибрано було.

Дороги Рівненщини знову засипало снігом [+Фото]

Чоловік переконує - ця система працює як годинник. За його словами, було б добре, щоб наша мерія перейняла такий позитивний досвід. Адже, під лежачий камінь вода не тече.





На правах реклами