Ми у Facebook
27.06.2013, 17:44

Коли штрафуватимуть за старі касові апарати?

З 1 липня податкова обіцяла почати штрафувати підприємців, які не обладнають свій касовий апарат “електронною стрічкою”. Чого чекати нині?
“Електронна стрічка” - це модулі безпеки, розроблені Національним банком, для попередження перекручування або знищення даних про проведення розрахункових операцій. Згідно зі змінами до Закону України “Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”, інформація про використання РРО (реєстраторів розрахункових операцій, найпоширенішим з яких є електронний контрольно-касовий апарат — прим. авт.) до органів податкової служби надсилатиметься через інтернет. Але з перших же днів (закон почав діяти 1 січня 2013 року) у підприємців виникло чимало питань про те, як переобладнати вже існуючу касову техніку і де купити нову. Окрім того, що робити сільським підприємцям, де модемний інтернет працює з постійними неполадками?

Податківці тим часом заспокоювали громадян, наголошуючи на тому, що це значно спрощує їх діяльність. Мовляв, відтепер не потрібно буде видруковувати купи паперів та зберігати їх протягом трьох років. Система сама автоматично формуватиме звіти, тим самим зменшиться кількість податкових перевірок підприємств.

Касові апарати нового покоління зменшать втручання в діяльність бізнесу

Також податківці наголошували на тому, що дають підприємцям півроку адаптації. А ось із 1 липня вже почнуть штрафувати за не надсилання електронної касової стрічки. Розмір штрафу - десять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн.).



Між тим, у червні Верховна Рада розпочала обговорення щодо відстрочення настання відповідальності за неподання електронної звітності. Для розгляду Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики було надано законопроект, в якому пропонувалося відстрочити штрафування до 1 липня 2014 року. Натомість Комітет рекомендував відстрочити настання відповідальності за неподання електронної звітності не на рік, а на півроку - до 1 січня наступного року.

Де у Рівному застосовуватимуть касові апарати?

“Парламент прийняв закон, яким передбачено відстрочити до 1 січня 2014 року введення штрафів за подання підприємцями звітності по касовим апаратам не в електронному вигляді. Зараз його передали для розгляду та підписання Президенту України, тому зараз чекаємо підписання для того, щоб відбулося його офіційне оприлюднення”, - прокоментувала OGO.ua начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Головного управління Міндоходів у Рівненській області Леся Тиркус.

Рівненські податківці відповіли на актуальні питання про "електронну стрічку"

Отож, якщо цей закон буде вчасно підписаний главою держави і оприлюднений - штрафів можна буде не боятись до 1 січня. А тим часом підприємці на інтернет-форумах діляться занепокоєнням: “Напевно кошти, що ми витратили на закупівлю нових касових апаратів просто поповнили державний бюджет. Нам же від них користі точно ніякої. Спрощення не відбулося, хіба навпаки тільки більше заморочок”.

А що думаєте про резонансне нововведення ви? Поділіться думками у коментарях!





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ