Ми у Facebook
01.07.2013, 18:22

На Рівненщині консервуватимуть... землю

Днями в світі відзначали міжнародний день боротьби з опустелюванням — на честь чергової річниці прийняття відповідної Конвенції ООН. На Рівненщині пустель немає, але для земель області існують інші загрози. Які? Дізнайтесь далі!
Звернімось до статистики. Загальна площа земель Рівненщини — понад 2 мільйони гектарів. Із них близько половини (46,4%) - сільськогосподарські землі, 40,1% - ліси та інші вкриті лісом площі. Цікаво, що понад 2 відсотки земель області... перебувають під водою.

У структурі сільськогосподарських угідь на ріллю припадає 32,8 відсотка, пе­релоги - 0,2 відсотка, сіножаті і пасовища – 12,9 відсотка, багаторічні насадження – 0,6 відсотка.

За п’ять останніх років структура земельного фонду Рівненщини дещо змінилася. Площа сільськогосподарських угідь зменшилась на 3,9 тис. га, у тому числі, площі ріллі, сіножатей, пасовищ та перелогів, інших земель – на 0,4 тис. га. А ось площа лісів та інших лісовкритих площ збільшилась на 2,3 тис. га, забудованих земель - на 2,9 тис. га, відкритих заболочених земель – на 0,6 тис. га.

Як змінити цільове призначення земельної ділянки



Занепокоєння землевпорядників викликає той факт, що сільгосппідприємства здебільшого використовують земельні ділянки без дотримання обґрунтованого чергування сільськогосподарських культур у сівозмінах. Мовою цифр це виглядає так: 206 агроформувань Рівненщини використовують земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею понад 100 гектарів. Із них лише 55 замовили виготовлення й тільки три (!) виготовили проекти землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозмін та впорядкування угідь. Як наслідок, виникає поглиблення спеціалізації сільськогосподарського виробництва. Все це неминуче призводить до обмеження набору вирощуваних культур. А в результаті - втрачається родючість ґрунтів, посилюється розвиток ерозійних процесів.

Нині загальна площа еродованих земель (ерозія — це руйнування верхнього, найродючішого шару грунту — прим. авт.) в області складає 165,7 тис. га. Більша частина (159,6 тис. га) піддані водній ерозії. А вітрова ерозія , що найбільш поширена на території Березнівського, Дубровицького, Костопільського та Рівненського районів, стосується земель загальною площею 6,1 тис. га. Це також спричиняє зниження продуктивності земельних ресурсів і деградацію агроландшафтів.

На Рівненщині незаконно роздають землю

Погіршення стану земельного фонду пов'язано також із збільшенням площ кислих ґрунтів, яких, за даними останніх агрохімічних обстежень, в області 363,5 тис. га.

Зрештою, станом на 1 січня нинішнього року загальна площа земель, що потребують консервації, складає на Рівненщині 7,9 тис. га, з них 1,1 тис. га – деградовані, 4,4 тис. га – малопродуктивні, 2,4 тис. га – техногенно забруднені; 2,2 тис. га порушених земель потребують рекультивації. Консервація - це тимчасове виведення деградованих, малопродуктивних і техногенно забруднених сільгоспугідь із сільськогосподарського використання. На таких землях проводять роботи з відновлення родючості (зазвичай, це залуження або заліснення) ті повертають у сферу сільськогосподарського виробництва.

Земельна “халява” закінчилася

Отож, і без пустель роботи для фахівців земельної служби не бракує.





На правах реклами