Ми у Facebook
16.07.2013, 13:23

Верховна Рада України: перші підсумки роботи

Результати експертного опитування «Верховна Рада VII скликання: перші підсумки» презентувала громадянська мережа "ОПОРА". Дослідження відобразило роль Верховної Ради в суспільстві та пріоритетні напрямки її діяльності.
Участь в опитуванні взяли 40 експертів, що представляють профільні неурядові організації, парламентські журналісти та редактори національних ЗМІ, політологи.

- Верховна Рада VII скликання складається з 37% нардепів, які вже обиралися мінімум тричі. Найдосвідченішими серед них є Петро Симоненко, Сергій Буряк, Віктор Пинзеник, Сергій Терьохін, які працювали у шести скликаннях ВРУ із семи, - розповів член Координаційної ради ГМ "ОПОРА" Юрій Лісовський. - Абсолютним же рекордсменом є Юхим Звягільський – народний депутат усіх семи скликань Верховної Ради.

Народні депутати працюють у 29 комітетах, які за законом повинні налічувати від 3 до 30 членів.

– Цікаво, що навіть у цьому питанні народні депутати суперечать самі собі: максимальна кількість нардепів у комітеті – 30, а Комітет з питань бюджету налічує чомусь 37 членів, - наголошує член Координаційної ради ГМ "ОПОРА" Андрій Токарський. – Найбільш популярними комітетами є Комітет з питань бюджету, Комітет аграрної політики та земельних відносин - 28, Комітет з податкової і митної політики – 27. Найменше членів – по семеро – налічують Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів і Комітет з питань інформатизації та інформаційних технологій. Четверо депутатів не входять до жодного з комітетів.

Як народні депутати від Рівненщини виконують передвиборчі обіцянки

Опитавши експертів шляхом особистого інтерв’ю та через дистанційне опрацювання анкет щодо перших підсумків діяльності Верховної Ради VII скликання, Громадянська мережа "ОПОРА" сформулювала такі висновки:

- У процесі прийняття важливих рішень ВРУ виступає більш залежним суб’єктом, ніж самостійним. Найбільший вплив на функціонування парламенту чинить Президент України, Партія Регіонів та Кабінет Міністрів України;

- Оцінюючи діяльність спікера парламенту Володимира Рибака, жоден експерт не обрав відповіді «так» на питання «Чи проявив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак здатність організувати ефективну та стабільну роботу парламенту в межах своїх повноважень?». Відповідь «скоріше так» отримала підтримку 17,5% експертів, «скоріше ні» - 65%, «ні» - 15%;

- Проведення провладними депутатами 4 квітня 2013 року окремого засідання створює небезпечні передумови для ігнорування думки опозиції з будь-якого питання. Натомість, політична реакція опозиції у вигляді блокування пленарних засідань не повинна залишатися системною практикою.

Рейтинг "працьовитості" новообраних народних депутатів

Оцінюючи провладну більшість 50% опитаних відповіли, що вона є нестійкою і потребує постійного узгодження внутрішніх інтересів. 37,5% експертів переконані, що провладної більшості як сталої одиниці в парламенті не існує, а рішення приймаються шляхом знаходження компромісів під конкретні питання.

Експерти зазначили, що рівень політичної конкуренції в парламенті підвищився: 35% опитаних – однозначно підвищився, скоріше підвищився – 40%.

Чим у Верховній Раді займаються рівненські депутати

Стан забезпечення Верховною Радою парламентського контролю, її вплив на пріоритети Уряду, політичні рішення Президента України є, на думку більшості експертів, незадовільним. Якщо ж порівнювати із функціонуванням парламенту VI скликання після обрання Президентом Віктора Януковича, рівень впливовості нинішньої Ради дещо підвищився. На 2 бали з 5 експерти оцінили самостійність Верховної Ради, вплив суспільства на її діяльність та вплив парламенту на політичні рішення Президента.





На правах реклами