Ми у Facebook
25.07.2013, 16:00

Де шукати інформацію про надійність банку?

При виборі обслуговуючого банку потенційні клієнти насамперед звертають увагу на такі фактори: наявність у банку всього спектру необхідних їм продуктів і послуг і привабливість умов обслуговування, розгалуженість і зручність розташування банківської інфраструктури, рівень сервісу, а також популярність і репутація банку.
При цьому дуже важливо правильне уявлення про фінансовий стан банку, але далеко не кожен пересічний громадянин має необхідні знання, що дозволяють проаналізувати банківську звітність і зробити адекватні висновки про кредитоспроможність фінансової установи. Та й не завжди всю необхідну інформацію можна знайти у відкритому доступі. Як прийняти зважене рішення в таких умовах?

У цьому випадку одним із зручних джерел інформації можуть стати рейтинги незалежних рейтингових агентств. Вони присвоюються кваліфікованими фахівцями агентств за результатами всебічного вивчення діяльності і планів розвитку банків. Інформація про присвоєні рейтинги і публічні рейтингові звіти представлені на сайтах рейтингових агентств, а також часто розміщуються на Інтернет-сторінках самих банків. Крім рівня рейтингу і висновків про кредитоспроможність фінансової установи, в рейтинговому звіті в зручній та зрозумілій формі висвітлюється вся необхідна інформація про банк, а також акцентується увага на сильних і слабких сторонах та існуючих ризиках.

В Україні працюють 9 агентств, рейтингові оцінки яких офіційно визнаються Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. До них відносяться 6 українських компаній, включених до реєстру уповноважених рейтингових агентств НКЦПФР («Кредит-Рейтинг», «IBI-Rating», «Українське кредитно-рейтингове агентство», «Експерт-Рейтинг», «Рюрик», «Стандарт-Рейтинг» ), а також 3 міжнародні агентства: Fitch Ratings, Moody `s Investors Service, Standard & Poor`s.

ТОП-5 банків, які швидко втрачають клієнтів

Існує кілька видів рейтингів, які присвоюються банкам. Найбільш поширеним є кредитний рейтинг, що відображає здатність банку розраховуватися за всіма своїми фінансовими зобов'язаннями. Національні уповноважені рейтингові агентства для визначення кредитних рейтингів в обов'язковому порядку застосовують Національну рейтингову шкалу, затверджену Постановою Кабінету міністрів України. Міжнародні рейтингові агентства використовують в Україні як власні міжнародні рейтингові шкали, що дозволяють порівнювати між собою кредитоспроможність об'єктів рейтингування в різних країнах, так і власні національні шкали, призначені для рейтингування на території України. Для порівнянності кредитних рейтингів НКЦПФР були затверджені спеціальні матриці відповідності шкал міжнародних агентств шкалі, затвердженій КМУ.

Другим за рівнем популярності є рейтинг депозитів (або рейтинг надійності банківських вкладів), що характеризує можливості банків зі своєчасного повернення вкладів. Цей вид рейтингу призначений для використання вкладниками. Його присвоєння законодавчо не регламентується, тому у кожного з агентств для рейтингу депозитів існує власна спеціалізована шкала. У процесі присвоєння цього рейтингу банк порівнюється виключно з іншими банками, що дозволяє точніше розмежовувати рівень надійності вкладень у різних банках, ніж при використанні кредитного рейтингу, тому для вкладників рейтинг депозиту зручніше, ніж кредитний рейтинг.

Які банки можуть бути уразливими в 2013 році

Весь спектр різних видів кредитних рейтингів і рейтингових шкал представлений на сайтах рейтингових агентств. Там же можна знайти і пояснювальну інформацію: трактування шкал, опис термінології, методологічні підходи до рейтингування, прес-релізи, що коментують зміни рівня рейтингів різних банків і так далі.

На жаль, внаслідок невисокого рівня фінансової грамотності населення, практика використання кредитних рейтингів в Україні поки ще недостатньо поширена. Підвищення фінансової грамотності є на даний момент одним із найбільш важливих завдань, спрямованих на зміцнення довіри до банківської системи. Незалежна асоціація банків України (НАБУ) також робить свій внесок у її вирішення - у межах власного проекту «Підвищення фінансової грамотності населення» проводиться широкий спектр заходів - дні відкритих дверей для школярів і пенсіонерів, дитячі фінансові вікторини, тренінги для підприємців та журналістів і т.д.

За інформацією Незалежної асоціації банків України (НАБУ).





На правах реклами