Ми у Facebook
27.07.2013, 18:53

Священик з Рівненщини очолив єпархію в Харкові

Так вирішив у суботу, 27 липня, Священний Синод Української православної церкви Київського патріархату.
Рішенням Священного Синоду УПЦ КП єпископом Харківським і Богодухівським, керуючим Харківською єпархією призначили архімандрита Митрофана (Бутинського), намісника Свято-Георгіївського чоловічого монастиря на Козацьких могилах, клірика Рівненської єпархії.

А намісником монастиря на Козацьких могилах призначено благочинного цього монастиря ієромонаха Софронія (Володимира Бордюка). Його возведено в сан ігумена. Про це повідомляє офіційний веб-сайт УПЦ КП.

Свято-Георгіївський чоловічий монастир на Козацьких могилах постав на місці битви українського війська козаків і селян під проводом Богдана Хмельницького і польського війська короля Яна ІІ Казимира 1651 року, відомої як битва під Берестечком. Перші ченці тут з'явились 1909 року, а 2 червня 1914 року, у дев'яту п’ятницю після Великодня, відбулося урочисте освячення комплексу Козацьких Могил із заснованим тут монастирем-скитом, яке звершив єпископ Кременецький Діонісій (Велединський). Скит було приписано до Почаївської Лаври.

1025-річчя Хрещення Русі: у Рівному відкрили “Дорогу до храму”

Архімандрит Митрофан
Архімандрит Митрофан


Завмерло життя у монастирі в 1958 році, коли ченців звідси насильно вивезли. У колишній обителі розміщували ферму, лікарню, зерносховище. Але зберегти двоповерховий монастирський будинок певним чином допомогло відкриття тут у 1967 році музею. Нині це «Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви».

Чернеча молитва над козацькими кістками відновилася у липні 2002 року з відродженням Свято-Георгіївської обителі. Відкриття монастиря благословив тодішній митрополит Рівненський і Острозький Даниїл (+2005). Відтоді щороку, в сьому неділю після Великодня, тут відбувається одне з наймасовіших в Україні православних богослужінь у пам'ять про полеглих у битві під Берестечком. Традиційно його очолює Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Патріарх Філарет на Козацьких могилах: фоторепортаж


Серед святинь монастиря на Козацьких могилах - ікона Пресвятої Богородиці «Скоропослушниця». Православна церква вшановує її 22 листопада. Старовинна чудотворна ікона знаходиться на Святій Горі Афон, в монастирі «Дохіяр», і була написана у Х столітті. Багато років список з цього чудотворного образу перебуває також у Свято-Георгіївському чоловічому монастирі на Козацьких Могилах. Написаний він був у руському Свято-Пантелиймонівському монастирі на Афоні у 1893 році та подарований братії заснованого монастиря на Козацьких Могилах у 1914 році, про що є відповідний напис зі зворотнього боку ікони.

5 чудотворних ікон Рівненщини

Ікона знаходиться у Георгіївському соборі монастиря, з лівого боку від іконостасу головного приділу. У монастирі можна придбати освячений біля цієї ікони єлей, який необхідно з молитвою і вірою використовувати для зцілення душевних та тілесних хвороб.

Молитви на ніч





На правах реклами