Ми у Facebook
06.08.2013, 17:32

Податкові роз’яснення: Як оподатковувати декретні виплати в зв’язку з останніми змінами

«Чи підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб декретні виплати у світлі останніх липневих змін?» - саме з таким запитанням упродовж останнього місяця звертаються до ДПІ у м. Рівному роботодавці, працівниці яких збираються у декретну відпустку.
Із 1 липня 2013 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» від 14.05.2013 р. № 231-VII, яким внесено зміни в декілька законів стосовно пенсійного забезпечення. Проте головною новиною для працівників та роботодавців стали зміни, які торкнулися Закону про ЄСВ.

Так, починаючи з 1 липня суми допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами входять до бази нарахування єдиним соціальним внеском. Відповідно, період перебування у відпустці по вагітності та пологах буде враховуватися в страховий стаж.

Незважаючи на те, що виплата допомоги по вагітності та пологах фінансується повністю (незалежно від стажу декретниці) за рахунок Фонду соцстраху з ТВП, нарахований ЄСВ сплачує роботодавець за рахунок власних коштів. Розмір ставки ЄСВ визначається так само як у «звичайних» лікарняних – 33,2% нарахувань за рахунок роботодавця, 2% -утримання - за рахунок доходу працівника.

Жінкам, які йдуть у декрет, доведеться платити податки

Зверніть увагу: як і раніше, відповідно до пп. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу, суми допомоги по вагітності та пологах не включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, а тому податок на доходи фізичних осіб з таких сум і надалі не утримується.

Крім того, їх виплата не впливає на суму доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу та не береться до уваги під час застосування прогресивної шкали податку на доходи. Проте в податковому розрахунку за ф. № 1ДФ їх усе одно відображають з ознакою доходу «128».

Суми ЄСВ, нараховані на допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, в повному обсязі потрапляють до складу податкових витрат роботодавця на підставі п. 143.1 Податкового кодексу.

- Чи включаються суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами до виручки юрособи - єдинника?

- Відповідно до норм Податкового кодексу доходом платника єдиного податку – юридичної особи є, зокрема, будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).
При цьому певні види надходжень грошових коштів не включаються до оподатковуваного доходу такої юридичної особи. Так, згідно з пп. 4 п. 292.11 Податкового кодексу до складу доходу не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. №2240-III фінансування страхувальників-роботодавців для надання матеріального забезпечення найманим працівникам (у тому числі, виплати у зв’язку з вагітністю та пологами) здійснюється районними, міжрайонними, міськими виконавчими дирекціями відділень Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на підставі поданої страхувальником заяви-розрахунку.

Декретну відпустку рівнянкам зараховують до стажу і змусять платити за неї податок

При цьому страхувальник-роботодавець відкриває окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів у банках. Страхові кошти, зараховані на окремий поточний рахунок у банку, можуть бути використані страхувальником виключно на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам.

Таким чином, суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, отримані від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, є коштами цільового призначення, які згідно з пп. 4 п. 292.11 Податкового кодексу до складу оподатковуваного доходу юридичної особи – платника єдиного податку не включаються.

Матеріал наданий Інформаційно-комунікаційним відділом ГУ Міндоходів у Рівненській області.





На правах реклами