Ми у Facebook
15.08.2013, 12:00

На Рівненщині активізувались інтернет-шахраї [+ПОРАДИ]

Міліція радить громадянам бути обачними.
З початку року до співробітників міліції Рівненщини звернулися 82 особи, які потрапили на гачок зловмисників у сфері електронної комерції. Як не стати жертвою інтернет-зловмисників — радять правоохоронці.

Усе частіше люди звертаються до мережі інтернет, аби дешевше придбати необхідні їм речі. Проте такий вид купівлі-продажу не завжди безпечний.

У Рівному телефонний шахрай видурив у жінки 30 тисяч гривень

Механізм майже завжди однаковий — на новоствореній сторінці у соціальних мережах чи веб-сайтах розміщується інформація про товар з позитивними відгуками. Довірливі покупці звертають увагу на низьку ціну товару та погоджуються на передоплату. Проте коли приходить черга до отримання замовлення — продавець, здебільшого, уникає будь-якого спілкування або взагалі вимикає телефон. Зловмисники діють таким чином, що завчасно відкривають номер рахунку в банку на сторонню особу.

Якщо Ви маєте намір продати товар, у жодному разі неможна повідомляти будь-кому реквізити банківського рахунку та анкетні дані, навіть якщо особа, яка телефонує, представляється працівником банку. Така інформація використовується зловмисником для спустошення рахунку.

Як не стати жертвою мобільних шахраїв [+ПОРАДИ]

Рівненські міліціонери уже встановили частину зловмисників, які подібним способом вводили людей в оману. Проте здебільшого шахраї не «працюють» з покупцями із одного регіону, що значно ускладнює їх встановлення та притягнення до відповідальності. Здебільшого рівняни стають жертвами інтернет-злочинців із східних областей України.

Тому правоохоронці вкотре звертаються до громадян, щоб знизити можливість потрапити на гачок шахраїв, дотримуватися елементарних правил безпеки купівлі-продажу на веб-ресурсах.

Як рівнянам не стати жертвами інтернет-шахрайства [+ПОРАДИ]

Перш за все, потрібно користуватися перевіреними сайтами, які вже здобули авторитет, цінують свою репутацію та мають державну реєстрацію. Аби убезпечити своїх користувачів, деякі інтернет-сайти мають базу даних про недобросовісних продавців та покупців. Тому з цього приводу можна звернутися до адміністратора. Варто звертати увагу і на надто занижену ціну. Адже таким чином шахраї заманюють «клієнтів».

Правоохоронці радять користуватися страхуванням купівлі товару через поштові послуги.

Категорично не можна здійснювати попередню оплату товару!

Про це повідомили у СЗГ УМВС України в Рівненській області.





На правах реклами