Ми у Facebook
01.09.2013, 18:28

1 вересня в Острозькій академії - у традиціях XVII століття: Біблія, клятва, князі [Фото+Відео]

1 вересня в Острозькій академії відбулася інавгурація - посвята у студенти. Студентів тут називають спудеями, як у давнину. Першокурсників приймають в академічну родину з особливими урочистостями. Спудеї дають обіцянку, яку виконуватимуть не тільки впродовж років навчання, а й усе життя.
У Національному університеті «Острозька академія» зберігають традиції славетної попередниці – академії XVIІ століття.

Саме тому посвята у студенти тут традиційно відбувається по-особливому урочисто, піднесено та святково.

Спочатку ректор разом із професорсько-викладацьким складом та першокурсниками збираються в академічному парку, де традиційно відбувається церемонія інавгурації спудеїв Острозької академії.





ДЕТАЛЬНИЙ ФОТОРЕПОРТАЖ

Велике скликання академічної родини відвідують і визначні постаті минулого – фундаторка академії Гальшка Острозька, засновник академії князь Василь-Костянтин Острозький, перший ректор Герасим Смотрицький та Нестор Літописець, які звертаються з настановами до спудеїв.





А з сучасників із вітальними словами до першокурсників та їх батьків звернулися ректор академії, Герой України Ігор Пасічник, друзі та меценати вишу — відомий український науковець, директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка, академік Острозького академічного братства Микола Жулинський; протектор НаУОА, у минулому голова Рівненської облдержадміністрації та обласної ради Роман Василишин; міський голова Острога Олександр Шикер.



ДЕТАЛЬНИЙ ФОТОРЕПОРТАЖ

- Наш навчальний заклад відрізняється від інших тим, що ми поставили перед собою амбітну мету – високий професіоналізм та глибока духовність, - звернувся до спудеїв доктор психологічних наук, професор, Герой України, ректор Острозької академії Ігор Пасічник. – Батьки можуть бути впевнені, що ті якості, які ви недовиховували у своїх дітях, виховають викладачі в процесі навчання.



Ректор зачитав обіцянку спудея Острозької академії, яку разом з ним промовляли й першокурсники.

КЛЯТВА СТУДЕНТА ОСТРОЗЬКОЇ АКАДЕМІЇ: ВІДЕО

А після цього отримали у подарунок найважливішу книгу – Біблію, принципами якої слід користуватися у своєму житті.



ДИВИТИСЯ БІЛЬШЕ ФОТО

Обіцянку дали і викладачі академії, які минулого року захистили дисертаційні дослідження. Професорсько-викладацький склад Острозької академії поповнився 14-ма кандидатами наук і 4-ма докторами.



Потім першокурсники та усі бажаючі змогли прослухати лекції Миколи Жулинського та проректора з навчально-наукової роботи Петра Кралюка. Лекції стосувалися національної ідентичності українців та неоднозначній постаті українського генія Тараса Шевченка.

БІЛЬШЕ ФОТО - У ФОТОГАЛЕРЕЇ



А в понеділок у острозьких спудеїв - перший день навчання. О дев'ятій ранку пролунає дзвоник на першу пару - і у древніх та вічно молодих стінах першого університету Східної Європи розпочнеться ще один рік виховання майбутньої еліти української нації.





На правах реклами